Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. február 14. 19:25 - Fodor Bettina, Blogger

5+1 Tévhit a hajmosással kapcsolatban

Hajat mosni nők és férfiak is szoktak, eltérő rendszerességgel. Rendszernek számít, ha naponta mossuk meg a hajunkat, akárcsak testünket, de az is rendszernek számít, ha csak ünnepnapokon tesszük. 

Két hajmosás között a hajunkkal számtalan esemény történik, kezdve a megtörléstől, egészen addig, míg újra víz nem éri. Sokan költöznek városba vidékről, és ők egyből észre veszik, hogy bizony a szmog nem csak a levegőben szálldos, hanem beleivódik a bőrünkbe, eltömíti a pórusainkat, megtelepszik a bútorainkon, és még sorolhatnám. Ne higgyük, hogy ez alól a szmog alól a hajunk kivétel. Egy utcán töltött nap után fénytelenné, lapossá válik, sokaknak be is zsírosodik, vagy éppen korpásodni kezd. Ahogy a bőrünkben, úgy hajunkban is a sejtek lélegezni akarnak, és ha sokáig halogatjuk a hajmosást, akkor nemes egyszerűséggel megfulladnak a sejtek. 
1.) Tévhit, hogy minél ritkábban mosunk hajat, annál szebb és ellenállóbb lesz a hajunk. Ez olyan, mintha nem locsolnánk a növényeinket, nehogy hozzászokjanak, hogy vizet kapnak. Az optimális hajmosási periódus mindenkinél változó, de az átlag a két-három nap. Akinek ennél gyorsabban zsírosodik a haja, az nyugodtan moshatja ennél gyakrabban is. Az igazság az, hogy hiába ápoljuk ilyen-olyan kenceficékkel, vagy olajokkal a hajunkat, ha hétköznap nem szánunk rá annyi időt, míg megmossuk és alkalmanként akár meg is szárítsuk, akkor eredménytelen lesz az alkalmankénti ápolás.
2.) A hajszárítás is egy olyan dolog, amire nagyanyáink még azt mondták, hogy tönkre teszi a hajunkat. A magas hőmérsékletnek közelről és gyakran kitett hajban tényleg okoz károsodást, de télen a nedves hajtól kifagyhatnak a hajhagymáink, és ez kopaszodáshoz vezethet. Nagyanyáink nem szárították a hajukat hajszárítóval, de sapkában/fejkendőben jártak télen-nyáron, többek közt nehogy megfázzon a fejük...
3.) A hajszárítás mellett voksoló nagyanyáink a másik véglet, akik viszont azt mondták még nyáron is, hogy "hajmosás után szárítsd meg a hajad, mert kifagynak a hajhagymáid!" Ez igaz télen. Nyáron viszont mindenkit csak buzdítani tudok, hogy a napon szárítsa a haját, mert attól fényesebb és puhább lesz a haja, míg megszívja magát sok D-Vitaminnal, valamint nem izzad le az ember a legnagyobb melegben egy még melegebb levegőt fújó hajszárító alatt. 
4.) Egy újabb tévhit, hogy a sok samponhasználat nem tesz jót a hajnak. Ugyanis az optimális hajmosás érdekében érdemes kétszer hajat mosni egymás után. Elsőre a haj külső rétegén megült koszt lazítjuk fel a hajszálakról, majd a pólusokban megrekedt zsírt és mélyebb koszokat távolíthatjuk el. Festett hajúaknál érdemes a végére egy kis balzsamot is tenni, hogy visszaállítsuk a megfelelő pH értéket. Ugyanis a bőrünk savas (pH 5,5), míg a víz és a sampon semleges, vagy enyhén lúgos (pH 7 - pH 7,5). Ahhoz, hogy ne kezdjen kiszáradni a fejbőrünk, mely a zsírosodáshoz és később a korpásodáshoz vezet, a savas balzsamra (pH 5 - pH 5,5) van szüksége a hajnak. Azért csak a végekre szabad tenni, mert ahogy kimossuk, éppen annyit tudunk így felvinni a víz és a kezünk által a tövekre, amitől még nem kezd zsírosodni a haj, de a lúgos közeg semlegesítve lesz. A pakolást viszont inkább a tövekre érdemes tenni, azt is ilyenkor, balzsam helyett, akár csak pár percre is. Viszont vigyázat, mert nem minden balzsam pakoló, de a pakoló lehet balzsam is!
Így soknak tűnhet a haj vegyszerezése, de a városi szmogot csak ilyen eszközökkel tudjuk eltüntetni a hajról, és a fejbőrről. Egy alapos öblítés után nem is marad vegyszer a hajon, így megint csak megdőlt ez a mítosz.
5.) Hajmosás után, amit a legtöbben orvul elkövetnek a hajuk ellen, az a törülközővel való alapos megdörgölés! Ez kifejezetten tiltott művelet! A vizet a hajból a törülközővel fel kell itatni, vagyis maximum nyomkodni lehet a vizes hajat, de dörzsölni nem. Dörgölés hatására a hajszálak megtörhetnek, összegabalyodhatnak, amit viszont fésűvel/hajkefével nehéz kiszedni, és ekkor megint megtörhetnek a hajszálak. Arról nem is beszélve, hogy dörzsöléssel kevesebb vizet lehet kiszedni a hajból, mintha hagynánk egy pár percig, hogy a türcsi felszívja magát, míg nyomkodjuk vele a hajat. Törülközőnek éppen ezért akkora méretet kell választanunk, ami fel tudja szívni magába a hajunk nedvességét. Rövid hajúaknak kisebb is elég, de derékig érő haj nedvességét már nem fogja felszívni a kis kéztörlőnk.
bolti_vagy_ipari.jpg
+1.) Említettem a pakolást, de nem tértem ki rá fentebb. Sokaknál hallom, hogy hiába pakolta be valamilyen csodakrémmel a haját, akkor sem lát változást... Ennek két oka van: az ő hajára nem pont azt a pakolást kellett volna alkalmazni, illetve nem jól pakolta be a haját. És az esetek 99%-ban a rossz pakolás módszer az oka a sikertelenségnek. Ugyanis nem elég, hogy a trutymákot felkened a hajadra, majd fél óra múlva lemosod! Ennél azért több kell. Felkened a hajadra úgy, hogy bőven jusson minden hajszáladra. Fogsz egy háztartási folpakot/cellofánt, és betekered a fejed vele, de vigyázz, hogy ne lógjon ki a hajad alóla! Egy jó meleg sapkát húzol rá, esetleg egy száraz törülközőt kötsz köré, és így fél órát a melegben tartod. Lehet több időt is a pakolás alatt tölteni, de mindenképpen melegben legyen a fejed, és ne szellőzzön, mert akkor könnyen kiszáradhat! Hatóidő letelte után kimosod a hajadból és kész.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr607175361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása