Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. február 17. 17:40 - Fodor Bettina, Blogger

Szőkítők: mit-hogyan-mivel-meddig?

Nagy port kavart szőkítés bejegyzésem nyomán ezzel a bejegyzéssel pótlom a kimaradt információkat.



A színtelenítés (értsd: szőkítés) a hajszál második rétegében, a cortexben játszódik le. A cortexben lévő melaninokat oxidáljuk, aminek eredménye a színt adó melanin színtelenítése. A melanin határozza meg a színt, méghozzá kétféle módon: 
- eumelaninként, mely kerek és a sötét/hamvas színekért felelős; 
- feomelaninként, ami csillagformájú és a szőke/vörös színekért felel.

Anyagai a fajtától függően:

Beszélhetünk a hagyományos szőkítőről, amit még talán nagyanyáink kevertek maguknak.
  • 1 rész víz
  • 1 rész hidrogén peroxid
  • 1 rész ammónia (ammónium hidroxidnak is hívják, vagy szalmiákszesznek, ami erős lúg)
  • 1 rész porsampon vagy olajsampon

Ezt össze kell keverni, és mehet fel a hajra, had világosítson. Nem túl biztonságos, és nagy tudást igényel a használata, de aki mestere a hajnak, az biztonsággal tudja használni.
Ma már a modern szőkítőről beszél mindenki. Ez két részből áll:
  • 1 rész szőkítő krém vagy szőkítőpor
  • 1,5 vagy 2 rész hidrogén peroxid

Ezzel a két vegyszerrel keletkezik az emulziós, vagy oxidációs szőkítő. Ez biztonságosabb, és jóval egyszerűbb a használata, ugyanakkor ez is kellő körültekintést és tudást igényel, mivel a haj második rétegébe való bejutáshoz úgymond "fel kell feszíteni a bejárati ajtót".

Mind a két módszer után érdemes "visszatölteni" színnel a hajat, vagyis színezővel, gyenge hajfestékkel színt adni neki. Ezzel nem csak a csibe sárga árnyalatot fedjük el, hanem visszatöltjük színnel a hajat. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy tornyot, melyben csigalépcső vezet felfelé. A csigalépcső fokait erővel szétzúzzuk, ez a színtelenítés. Ahhoz, hogy a torony újra járható legyen arra van szükség, hogy a lépcső járható legyen benne. Mi sem egyszerűbb másik lépcsőfokokkal pótoljuk a hiányzókat, jelen esetben másik színnel töltjük fel a hajat. A tornyunk most már járható, de olyan, mint régen, már sose lesz.

Színtelenítés fajtái:

Első szőkítés

Natúr, vagy más színnel kezelt hajon végezzük. Jellemzője, hogy itt nincs lenőve a haj, illetve a lenőtt részt a tőszőkítésnél leírtak szerint kell végezni. Az anyagfelvitelt a fejen hátulról, tarkótól kezdem, ez alól nincs kivétel, mint az ősz haj festésénél, ahol a legőszebb területtel kell kezdenem. Ez azért fontos, mert a koponya a tarkónál a legvastagabb, így ott nem ad le a fej annyi hőt, mint a fejtetőn, ahol vékonyabb a csont. Hő hatására meg a folyamat begyorsul, ezért kell tarkónál kezdeni. A tőtől 1,5-2 cm-re viszem fel az anyagot, és a végéig kenem. Vékony passzékkal (széles tincseket hívják így) haladok. Hatóidőtől függően (általában 10-15 perc, nagyjából amíg végig kenem a többi részt a fejen) teszem a haj tövére a krémet. Ebben az esetben használhatok 12%-os oldatot, ha a színtelenítés megkívánja (ehhez lásd a segédletet itt), de a tőhöz maximum 9%-os hidrogén peroxidot tehetek. 12%-os oldat a fejtőre nem vihető fel szőkítőporral! Festék viszont felvihető 12%-os oldattal a fejbőrre, de én nem ajánlom.
A hatóidő szőkítőporral átlagban 45-50-60 perc, de ez függ a színtelenítés mértékétől és a kikevert anyag hidrogén peroxid tartalmától.
Fokozatai egy natúr világosbarna haj esetében:
I. narancssárga (10p-15p)
II. sárga (15p-30p)
III. szőke (30p-60p)

Tőszőkítés

1,5-2 cm lehet maximum a lenövésként szőkítendő rész. Ennél nagyobb lenövésnél már első szőkítési eljárást kell alkalmazni. Itt figyelni kell arra, hogy a már szőkített részre nem szabad az anyagot rávinni. A legtöbb elégetett haj többek közt emiatt keletkezik! Maximum 9%-os hidrogén peroxidos szőkítőt ajánlok, mind a krémhez, mind a porhoz. Itt szokás egy típussal kisebb volumenű hidrogén peroxidot alkalmazni, mint amit az első szőkítéssel kezelt hajra kentünk, és akkor lehet a tővel kezdeni a szőkítést. De biztonságosabb, ha a fent leírt sorrendet tartjuk.

Kontúr, vagy választék szőkítés

Egyenes hajakhoz ajánlom, ha a frizura megengedi, valamint ha valakinek két festés között lenőtt a haja, ez zavarja, és csak erre futja pénzben és időben. Ugyanakkor ezt is csak 8-10 naponta lehet végrehajtani, mivel a rövid lenövés miatt megnő a kockázata, hogy a szőkített részre is kerül színtelenítő, ami ugyebár fokozottabban roncsolja a hajat.

Melírozás

Szokták színkeverésnek is hívni. Itt nincs semmi különösebb szabály, de arra ügyelni kell, hogy a 12%-os hidrogén peroxid oldatot tilos zárt rendszerben alkalmazni! A melírozásnak több fajtája is van, de erről később írok majd bővebben.

Hamvasítás

Lehet porral (a legtöbb minőségi szőkítő por hamvasítót is tartalmaz), folyadékkal és habbal. A samponos hamvasítás fizikai színezést jelent, míg a szőkítőporban és krémben található hamvas árnyalat az oxidációs-fizikai színezéssel hamvasít. A hamvasításra azért van szükség, mert 1) senki nem akar csibesárga hajjal mászkálni, 2) a lila szín üti ki a sárgát a hajból, vagyis mérsékli, 3) a természetes szőke haj is egy kicsit hamvas, olykor hamuszürke. Hogy miért lila a szín? Ezt majd egy színelméleti bejegyzésemben részletesen leírom.

Koktélozás


  • 1 rész szőkítő
  • 1 rész oxidálószer (3%, vagy 6%-os hidrogén peroxid)
  • 1 rész vízes sampon (vagy lehet csak víz, vagy lehet csak sampon)

A 3%-os hidrogén peroxidról eddig még nem beszéltem. Nem véletlen hagytam a koktélozáshoz, bár igazság szerint a színezéshez raktam volna csak be, de azért itt is lehet szó róla. Koktélozásnál, ha nem akarom nagyon hígra a koktélt, akkor a víz helyett csak sampont használok, és 6%-os oxidálószer helyett bőven elég a 3%-os is. A 3%-os már indít reakciót a hajban, de lévén nem erős lúg, ezért akkora nagy hatása nincsen, mint társainak. A melaninig ez is eljut, de nem feszegeti annyira. A tornyos hasonlattal élve, a 3%-os hidrogén peroxid egyszerre kalapács, amivel lehet törni zúzni, de ahhoz nagyon sok idő és energia kell, hogy szétverjük vele a lépcsőt, valamint egyszerre szög is, amivel lehet a hiányzó lépcsőfokokat fával hozzápótolni, de a fa mégse helyettesíti a betont és a téglát, amit viszont nem tud a szög megtartani. Vagyis érdemi változás áll be, de az vagy nem kellően hatásos, vagy nem kellően tartós.

Radírozás

Mai témánk utolsó gyöngyszeme, amit csak festett hajnál alkalmazunk. Ehhez nem kell oxidálószer! Helyette kell jó forró víz és szőkítőpor. Tulajdonképpen úgy színtelenít, hogy kioldja a festéket a hajból. A festék egy hajidegen anyag, és a radír-oldatunk pont erre az idegen anyagra vadászik, mint egy vírusra az oltóanyag. A haj természetes pigmentjeit nem bántja, azoknak nem tud ártani. Mivel nem tartalmaz lúgot, ezért nem tud a melaninig eljutni, mert nincs, ami felnyissa azt, hiszen arra csak a lúg képes.
Amennyiben kérdés merülne fel a témával kapcsolatban és nem válaszolom meg azonnal, akkor lehet gyanakodni, hogy az egy hosszabb téma lesz, amiből jobbnak gondolom inkább egy bejegyzést írni.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr707175407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yenidevid 2016.02.22. 14:05:12

Szia.
Én pár kérdést szeretnék feltenni mert nagyon rossz állapotban van jelenleg a hajam, és olvastam az írásaidat és nagyon tetszett mind.
Először is a legelején kezdem.Sok a vörös pigment a hajamban ami 5-6 os szin .Fodrász tincsekbe szívta le (melírral)kérdeztem hogy milyen anyaggal dolgozik ,ő azt mondta hogy jó minőség német márka.Világosítás után vissza szinezte a hajam.Nagyon tetszett a végeredmény mert már 5 éve keresek olyan fodrászt aki megtudja nekem csinálni de soha nem jártam sikerrel.De most nagyon szép lett 8-9 es színmélység.Ami hamvas és nem narancssárga.7-8 hónap alatt lett olyan a hajam amilyet szerettem volna,de addig tönkre is ment olyan száraz hogy akár mit teszek rá nem segít.A fodrász imperity festéket használt.Ami szerintem nagyban hozzájárult a hajam jelenlegi állapotához.Pedig már sokat vágattam a végéből kb 15 cm ert.Jelenleg otthon festem a hajam legutoljára casstinggal de ez is nagyon szárít.Egyébként sokféle festéket használtam de úgy tapasztaltam hogy nekem az olajos festékek nem igazán véltak be.Használtam fodrász cikkeset is olcsobbat és drágábbat is meg amónia menteset is de még nem találtam meg a nekem valót.A lenne a kérdésem hogy hallottál e már a KEUNE márkáról, mert azt szeretném kipróbálni.Illetve te milyen festéket ajánlassz?
A másik a hajpakolás.Tele van a fürdő elég drága és olcsó pakolókkal de nem segít egyik sem.Vettem argán olajat is 1dl volt 3000ft.de nem segített.a pakolók összetevőit nézve nem tudom mennyit segítenek mert a legdrágább loreal os nak is a második összetevője az alkohol.Szerinted melyik pakolás segíthet?Egyébként a hajam se nem göndör se nem egyenes.Úgy hogy sehogy sem áll.Ha esetleg tudnál valamilyen fodrászt ajánlani szívesen fogadnám ,pécsi vagyok itt keresném.Nagyon kétségbe vagyok esve és nagyon örültem mikor rátaláltam a blogodra.Remélem tudsz pár tanácsot adni.Előre is köszönöm.
Anita.

Stámusz Gabriella 2016.12.23. 10:33:29

@yenidevid: Engedd meg, ha még nem késő, hogy én válaszoljak a kérdésedre. A legjobb pakolószer az olivaolaj. Törölközőszáraz hajra ecsettel, mint a festéket vidd fel, jól masszírozd, oszlasd el a hajadon, majd tekerd be törölközővel és hagyd rajta kb fél órát. gyönyörű lesz a hajad, mert az oliva nagyon hasonló az emberi faggyúhoz, ami lezárja a hajszálakat, nem engedi a vizet kipárologni belőle, ezzel megőrzi a rugalmasságát, lágyságát, színét. A haj teltebbé válik, nem gubancosodik és süthető, ha arra van igény. Ezt nem fogja a fodrászok nagy része propagálni, mert termékérdekelt, abból pénz van. Nyugodtan használd ezt a módszert! Minden jót! Egy fodrász.

Rozeta Viman 2018.08.17. 14:20:18

Szép napot a kérdésem az lenne gyakran nézem a YouTube videókat ahol a szokiteni után át festik és sötét színű anyag festék nem tudom mi de azután szürke szőke eredményt láthatunk mi lenne az?
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása