Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. szeptember 10. 20:40 - Fodor Bettina, Blogger

Minőségi Fodrászok - Mert nem elég egy olló!

A hétvégén volt egy telefonhívásom. Egy idős bácsika kért meg, hogy még idősebb szomszéd nénijéhez menjek házhoz hajat festeni és "igazítani". Mondtam neki az áraimat, hogy rövid hajfestés, ha nem én viszem az anyagot, akkor 2500, a rövid hajvágás hozzá megint 2500... De a szavamba vágott, hogy ő már évek óta ugyanannyit fizet a fodrásznak (az áraim alatt egy kicsivel mondta az összeget) és hogy milyen jó annak a fodrásznak, mert nem kell székbérleti díjat fizetnie, meg anyagköltsége sem merül fel... és csak mondta, mondta, hogy miért jó annak a fodrásznak, aki házhoz megy az ő idős szomszéd nénijéhez. Mikor levegőt vett, akkor óvatosan jeleztem felé, hogy itt nem csak a felmerülő kiadásokat kell megtéríteni, mint utazás, anyagköltség... De megint félbeszakított és fújta a magáét, hogy ha villamosozok, akkor az szinte ingyen van (nekem minimum 400 Forint, akárhogy számolom, mert nincs bérletem és amúgy is nekem más járműre is fel kell szálnom, hogy odajussak és vissza), meg a festéket a hölgy már megvette (vagyis valami bizonytalan kimenetelű bolti trutymákot kell felvinnem a hajára, amire még garanciát sem vállalhatok). Végül elvállaltam azon az áron, amit ajánlott (az ismeretlen hölgyre való tekintettel). 


Most magamban emésztem a hallottakat, és inkább kiírom a tapasztalatot. Ezek szerint még mindig van olyan ember a Földön, Magyarországon, Budapesten, aki szereti az olcsó húst a szolgáltatások terén. Annyira egyoldalú volt az ajánlat, méghozzá a rossz oldalról jött. Egy fodrász nem egy aukciós oldal. Bár sok vállalkozási ötletet felvetett a fejemben az elképzelés, hogy a fodrászokra licitálhatnak az emberek, de valahogy sértőnek éreztem végül és nem hívtam fel az informatikusomat, hogy "csinálj nekem egy olyan aukciós oldalt, ahol a fodrászokra lehet licitálni, mint a Vaterán a cuccokra, léccci!". Helyette csendben végig gondoltam, hogy miért. Miért hiszi azt egy ember, hogy minden ingyen van? Hogy, ha fizet egy csekély összeget, ha hajlandó adni valamennyit egy szolgáltatásért, akkor az a másiknak megfelel, és még a szolgáltató érezze magát megtisztelve, hogy szolgáltathat? Vagy meg se fordul a fejében a másik fél helyzete? Ha így van, akkor nagy a baj! Hol itt az empátia? (Nem csak a menekültekkel kell foglalkozni, itt nem is fogok velük, ez a blog nem róluk szól, akárhogy is empatikus vagyok feléjük, most ezt nem fogom keverni.) 

Egy fodrásznál nem csak az anyagárakat kell megfizetni, hanem az idejét és a tudását is!

 

Ezt nem tudom elég nagy betűvel kiírni. És igazából nem csak a fodrászoknál van ez így, hanem mindenkinél! Minden dolgozó embernél, aki valamiként, de dolgozik! Ha meg még jól is dolgozik, akkor meg főleg igaz a fenti mondatom. Azért a szalonok, fodrászok, kozmetikusok, masszőrök és körmösök (villanyszerelők, tulajdonosok, cégvezetők, stb.) határozzák meg a saját áraikat, mert a vendég nyilván nincs tisztában azzal, hogy a szakembernek mi mindenről kell gondoskodnia. Így persze mindenki ingyen használna mindent, vagy potom pénzért, ami még a rezsit sem fedezné. 

Nem akarok pénzsóvárnak tűnni, de sajnos a mai világban a pénz egy nagyon jó mérce. Például, ha villanyszámlát, vagy egy új cipő árát kell kiegyenlíteni... Nem azért vannak az árak, mert smucigok a szolgáltatók, hanem azért, mert a fenntartási költségeket és a profitot is fedezniük kell. Mondhatni, hogy a profit a nekik járó munkabér, csak másképp hívják. Ezért egy fodrásznál, ha a vendég alkud árat, akkor nem tudja pontosan megítélni a költségeket, mint hogy nem lát bele, így azt sem tudja megítélni, hogy mennyi a fodrász munkájának díja. Remélem érthető voltam, bár még tudnám ragozni a kérdést, hogy biztosan érthető legyen.

(Pár nappal később, túlesve az eseten) 

Tanulságok: A néni cuki volt és még fogok menni hozzá, mert egy gyámoltalan teremtés, és nem a szomszédja után fogom megítélni, amúgy is szeretek adni az embereknek (lásd: Gyermekrák Alapítvány "Neked egy tincs, neki nagy kincs" Programjában is aktívan részt veszek). Ilyen emberek, mint a szomszédja vannak, voltak és lesznek. Ezzel az írásommal talán holnapra kevesebben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr617766444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása