Mindent a hajról, mindent a hajért.

2017. január 10. 22:02 - Fodor Bettina, Blogger

Göndör/egyenes - mindent a dauerról

Egyszer, amikor éppen még csak tanultam a szakmát, figyelmes lettem egy beszélgetésre a buszon.

"- ..., mert neked olyan jó, egyenes hajad van, így biztos, nem kell vasalnod!

- Ugyan! Tényleg nem vasalom, pedig nincs egyenes hajam!

- Akkor hogyan tudod így kiszárítani, ilyen egyenesre? Én naponta egy órával kelek korábban, hogy egyenes legyen!

- Dauert rakattam bele, így nincs gondom a hullámokkal!

- Dauert? De hisz, akkor nem göndörnek kéne lennie?

- Nem, dehogy is! Ezt is dauernak hívják, bár én is meglepődtem, amikor..."

Nem szóltam bele a beszélgetésbe, mert kíváncsi voltam, a folytatásra, de sajnos időközben pont leszálltak. Elgondolkodtam ezen a rövid párbeszéden, mert sok minden kiderült számomra. Azt már németből tudtam, hogy a dauer jelentése: tartós. Azt is tudtam, hogy a dauert sokan a göndör hajjal hozzák összefüggésbe. De furcsa volt hallani, hogy mégis van, aki arról is tud, hogy egyenesítésre is használják.

 

 

Történetét vázolom, röviden:

 Az ókorban már a néger rabszolgák haját irigyelve göndörítették a hajukat az emberek. Erre a célra egy kétágú sütővasat, úgynevezett kalamiszt használtak. Ezzel a kalamisztrák dolgoztak, mely ott egy külön néprétegnek számított. 

A tartós hullám az 1800-as évek végén jelent meg, ez még hideg volt. Az 1940-es évektől már meleg dauerrel göndörítettek az emberek, például Karády Katalinnak is már meleg dauerrel készült a frizurája. A meleg dauerrel egy időben a németek kifejlesztették a hidrogén peroxidos dauervizet, mellyel már szabályozni lehetett a dauervíz erősségét is. Itthon az '50-es, '60-as években jelent csak meg. 1980-ban a Schwarzkopf kifejlesztette az emulziós dauervizet, ami már az érzékeny hajat is tudta sérülésmentesen göndöríteni, és már kíméletesen zárta le a hajban levő kötéseket. Ebből 5 változat jelent meg, és egy előkezelő. Újabb forradalmasítás 1998-ban történt, amikor volumen növelő dauert dobtak a piacra, mely 5-6 mosást bír, így kimosható a hajból. Ez a mai napig sem terjedt el széles körben, ugyanis ezt már a megváltozott igényeknek megfelelve a haj egyenesítésére is használták. Erre fejlesztették ki az egyenesítő meleg dauert, amit a hajra felvitel után fóliában vasalóval használnak.

 Tévhitek a dauerről:

1.) Sokszor hallom, hogy a dauer megszünteti a zsírosodást a hajon. Ez nem igaz, mint ahogy az sem, hogy szárítja a hajat. Ha száraz lesz a vendég haja a dauer után, akkor azt elronthattam! Ugyanis a göndörítéssel a haj megemelkedik, ezért nem zsírosodik olyan látványosan gyorsan a haj. Vagyis a fejbőrön lévő zsírrétegnek több idő kell, amíg látványosan eléri azt 1,5-2 cm-es távolságot, ahol már szabad szemmel is látható a zsírosodás. A megemelt hajtő másik okból is lassabban zsírosodik, mert azáltal, hogy meg van emelve, jobban szellőzik a haj, így kevésbé lesz hajlamos a zsírosodásra. Persze ez leginkább egyénfüggő.

2.) Dauerrel tönkre teszik az ember haját... Ez sem igaz, csak ha rosszul van megválasztva a dauervíz! Ugyanis az emulziós és a hidrogén peroxidos dauervíz megjelenése óta a dauer leégetésének valószínűsége minimalizálódott, mivel a hajtípusnak megfelelő dauervizet választhatunk ki. Éppen ezért csak annyira károsítja a hajat, mint egy hajfestés.

 Kémiája:

Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni, így talán nem lesz annyira unalmas.

A hajban három kötésréteg van. Az elsőt, ami a külső hidrogén réteg, a víz nyitja ki, ezért kell vizes hajra locsolni a dauervizet. A második rétegben sókötések vannak, melyeket a lúggal tudjuk megbontani, ezt tartalmazza a hajfesték is és a dauervíz is. A harmadik kötés a disszulfid kötés, melyeket tio-vegyületekkel tudunk megbontani. Ezt már csak a dauervíz tartalmazza, mert még a festékben sincs tio-vegyület. Emiatt volt rizikósabb a nagyanyáinknak a dauerolás, mint a festés. A tio-vegyülettel a Doktor Szösziben találkozhattunk, mint Ammónium Tioglikolát. Talán erről sokaknak eszébe jut, hogy ez annyira mélyre jut a hajban, hogy a hajnak 24 óra regenerálódás kell a dauerolás után, mielőtt újra víz érhetné, így bukott le a gyilkos is, mert azt találta mondani, hogy hajat mosott dauerolás után. Upsz, most lelőttem a poént... Mindegy, még így is jó az a film! De vissza a dauerhoz. 

A dauert fixálni is kell a hatóidő letelte után, amit fordított sorrendben hajtunk végre, vagyis belülről kezdjük és úgy haladunk kifelé a kötésrétegekben. A disszulfid kötést a hidrogén peroxidos fixálóval stabilizáljuk. A sókötéseket savval. Itt nem sósavra kell gondolni, hanem elég csak balzsamra, vagy valami savas dologra, mint az ecet (nagymamám még ecettel öblítette). Miután a belső rétegeket fixáltuk, utána jöhet a legkülső hidrogén réteg. Emlékezzünk vissza, hogy ezt vízzel bontottuk fel, tehát egyszerűen meg kell szárítanunk. Ilyenkor még sérülhet a haj, hisz a belső kötések még instabilak, kell nekik az a 24 óra pihenés, éppen ezért egy ritka fogú fésűvel érdemes maximum fésülködni, de jobb, ha nem fésüljük ki. Persze ilyenkor a vendégeim elvárása, hogy valamilyen frizurát is varázsoljak a fejükre és ezen szándékukról sehogyan sem tudom őket lebeszélni. Morogva, de ilyenkor langyos, enyhe fokozatú hajszárítóval óvatosan formázhatjuk a hajat, de semmi esetre se húzzuk, ráncigáljuk, pláne ne tépjük!

 

 A dauer javítása:

Véletlen rossz dauervizet választott ki a fodrász? Nem volt megfelelő a hatóidő? Túl kicsi, vagy túl nagy lett a spirál a hajban? Lenyúlt a hullám? 24 órán belül nedvesség érte a hajat? Nem volt egyenletesen felrakva a dauervíz, és van, ahol be se fogta a hajat? Vagy egyszerűen csak valami nem oké vele?

Lehetséges a dauer javítása, de minimum egy héttel a dauerolás után!!! Ekkor még ellenőrízhetjük, hogy tényleg a dauer a rossz, méghozzá egy nagyfokú fésű és nagyadag balzsam segítségével. Ugyanis balzsamozásnál, ha lazán kifésülöm a hajat, akkor gyönyörű hullámokba rendeződik a haj. Ha rossz a dauer, akkor láthatjuk a hibákat. Jogos panasznál újra lehet elölről kezdeni a folyamatot, de vigyázni kell arra, hogy már lágyabb dauervizet válasszunk, hisz már előgöndörített hajról beszélünk!

Tartós/féltartós egyenesítés:

A megfelelő erősségű dauervizet egyenletesen eloszlatjuk a vizes hajon, és a hatóidő alatt, ami függ a dauervíz erősségétől, egyenesre fésülgetjük a hajat. Célszerű fejmosónál végezni ezt a műveletet! Fixálás közben is végig egyenesítjük, fésülgetjük a hajat, majd a végén egyenesre szárítjuk. Itt nyugodtan húzhatjuk a hajat, hisz nem a loknik megtartása, hanem kihúzása a célunk.

Tudom, hogy száraz és unalmas volt, de ha valakit érdekel a dauer, akár a hullámos, akár az egyenes, annak szóban is el szoktam mondani. Ezt ugyanis nem éri meg virágnyelven megfogalmazni, mert az csak félreértéseket fog szülni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5212116787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása