Mindent a hajról, mindent a hajért.

2017. szeptember 04. 14:06 - Fodor Bettina, Blogger

Hajvágás hajadományozáshoz

Sok hosszú haj hullik nap, mint nap a szemetesbe a szalonokban, pedig sok levágott hosszú hajból akár paróka is készülhetne rákos betegek részére. Szerencsére a Curly Hajadományozás egyre nagyobb és szélesebb körben kezd elterjedni. (részletek itt) Már-már naponta keresnek meg minket, a Curly Alapítványt adományozók és fodrászok is, hogy szeretnének csatlakozni a kezdeményezésünkhöz. A Facebookon szaporodnak a képek a levágott hajakról, cikkek jelennek meg rólunk különböző újságokban online és nyomtatva is, folyamatosan dolgozik a parókakészítőnk (a bejegyzés írásakor éppen egyik adományozónk parókáján, aki kemoterápia előtti napján adakozott, bár akkor még nem sejtette, hogy adományából készült parókával lepjük meg őt később), és személy szerint én sem győzök egyéb teendőim mellett hajakat vágni, telefonokat fogadni, postán érkezett hajakat kategorizálni, és adminisztrálni, mert ennyire bepörögtünk.

szabadfoldes_cikk.jpg

Mégis vannak kérdések, és akár fodrász, akár hajadományozó kérdezi, a kérdés ugyan az: mi a menete, hogy néz ki a dolog a gyakorlatban? Ezt általában egy 10 perces stand up műsorban adom elő a telefonban, lehetőleg úgy, hogy ne szárazan írjam le, hanem élvezetesen és szemléletesen, hatva a vizuális érzékekre. Szóval nehéz dolgom van mindig. De most van segítségem! Egyik fodrászunk, aki nem olyan régen csatlakozott hozzánk, annyira lelkes, hogy profi fotókkal szokta dokumentálni az eseményeket, és még videót is készített a hajvágásról, gumizási folyamatról. Ez a fodrász nem más, mint Endrei Márta. Márti képeit felhasználva már könnyedén le tudom írni, hogyan kell szakszerűen hajadományozáshoz felgumizni és levágni a hajat.

1. lépésben fel kell mérni a hajat, hogy ne legyen festett, dauerolt, aztán a száraz, de frissen mosott hajat (nem koszos, zsíros) ki kell fésülni, amennyire csak lehetséges.

evelin1.jpg bettina1.jpg

 

2. lépésben jön az egyeztetés a kívánt frizura hosszáról, fazonjáról, és egyéb fontos dolgokról. Sokan vannak, akik a parókakészítéshez kellő minimum 40 cm-hez igazítják a frizurájukat, és vannak, akik a frizurához nézik, hogy mennyi marad a vágható hossz. Amikor már tiszta a kép, akkor a fodrásznak a kért frizurához igazítva kell leválasztania a passzékat, tincseket, amiket nem levág, hanem gumik segítségével összefog. Érdemes arra figyelnie a fodrásznak, hogy csak pár centivel fogja össze lejjebb a hajon a gumit, mint ahol vágni szeretné, különben vagy túl sokat vág az adományozó hajából, vagy túl keveset és a többi az igazítás során a kukában végzi. Az ideális ráhagyás a 2 cm.

evelin2.jpg bettina2.jpg

 

3. lépés maga a hajvágás. Az adományozónak lelkileg erősnek kell maradnia elhatározásában, mert itt már nincs vissza út. A fodrász felelőssége itt, hogy tudása legjavát adja, mert egy jó hajvágás esetén akár egy életre szerezhet magának visszatérő, elégedett vendéget.

4. lépésnél már csak az elégedett, büszke, boldog búcsú van hátra, és persze az utolsó, legfontosabb fotók elkészítése.

evelin3.jpg bettina3.jpg

 

Ha kedvet kaptál, hogy levágasd a hajad, vagy ismersz ilyen embert, akinek ajánlanád a programunkat, akkor a www.curly.hu-n bővebben is olvashatsz rólunk.

A képekért és a videóért külön köszönet Endrei Mártának! Ha szeretnél Endrei Mártához egy időpontot, akkor ezeken az elérhetőségeken fel tudod venni vele a kapcsolatot:
Telefonszám: 06 70 360 6959
https://www.facebook.com/endreimartahairstylist/ 

Márti egyébként Sopronban dolgozik, így akár az ausztriai ismerőseidnek is ajánlhatod őt.

Ha tetszett a cikk, akkor lájkolj, oszd, szólj hozzá! Te miről olvasnál legközelebb?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9212740160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása