Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. december 13. 10:54 - Fodor Bettina, Blogger

Kiborítottam a fodrászomat! - Nehéz vendég típusok

Nehéz nekem erről írnom, mert én egy békés, nyugodt természet vagyok, nyilván mimóza volt az óvodai jelképem (pedig vödör és halacska). Gyakran beszélgetek kollégákkal, és olyankor természetes reakció, hogy elszabadul a "nekem van a legrosszabb vendégem!" sztorizgatás. Ezeket az élményeket, tapasztalatokat és elbeszéléseket gyűjtöttem most össze. Van, amit fel fogsz magadban is fedezni, mint rossz tulajdonság, de (némi önvizsgálat mellett) meg kell, hogy nyugtassalak, ezek eltúlzott klisék és némely fodrász személyes klikkje, hogy harap ezekre a dolgokra. Ettől te még lehetsz "jófej" vendég, akit szeret a fodrásza, és akit nyilván te is szeretsz.

11221532_966055846779625_5943914118480538327_n.jpg

Az örök késő

Személyes tapasztalatom, hogy nem szeretem, ha az időmmel játszanak, és volt, hogy már elküldtem egy vendéget a pontatlansága miatt. Az első három alkalmat még elnéztem, hogy átrakatta az időpontját, mert mindig közbe jött valami, de amikor még késett is fél órát, akkor elszakadt bennem a cérna. Van olyan fodrász, aki ezt úgy oldja meg, hogy el se vállalja a vendéget, ha késik és új időpontot is csak emelt ár mellett hajlandó adni. Én nem vagyok ilyen vérmes, de már párszor elkacérkodtam a gondolattal, hogy bevezetem...

Alkudozós

"Arról lenne szó, hogy fizetek 3000 Forintot, ha levágja és befesti a hajam. Ha ezt még ma meg tudjuk oldani, akkor 2500 Ft-ot azonnal tudok is adni. Igazán elengedheti nekem azt az 500 Ft-ot, hisz azonnal pénzénél van! Ja, hogy nincs az a szín magánál? Akkor hozok és akkor 1500-ért vághatja a hajam és festheti is, hisz akkor magácskának nem kell anyagot sem pazarolnia, gondolja meg, hisz jobban jár! Ha hozom a barátnőmet, úgyanígy festésre-vágásra, akkor kettőnket elvállal 2000-ért? Maga jól jár, mert egyből két vendége lesz, gyorsabban végez majd! Természetesen a felét visszafizetheti nekem, amolyan ügyfélküldési jutalékként!..."

Hercegnő/Macsó

Jön, megpróbálja elmondani, hogy mit szeretne, de hol a telefonja csörög (és felveszi!), hol megpróbál felszedni. Természetesen soha semmi nem jó neki. Lehet idős, vagy fiatal, tipikusan energia vámpír.
"A héten lesz a lányom névnapja. Neki bezzeg többször is van egy évben, míg nekem csak egy jutott... Ez olyan jellemző rám!" (Nem ő választotta a lánya nevét? Vagy nem volt beleszólása? Tényleg féltékeny még erre is?)
"Jártam masszőrképzésre, persze én tanítottam a tanárt masszírozni, de végül nem fejeztem be, mert sok gyakorlásra van szükségem és a csajok mellett alig jutott időm gyakorolni. Persze rajtad szívesen gyakorolnék...!"

Panaszkodós

Előző pontból következik ez a típus is, aki folyton csak panaszkodik. Ha süt a nap, akkor nem hozott napszemüveget, ha borult az idő, akkor meg lehangolt. Az ilyen vendéget havazós napon és esős napon nem szabad fogadni! Tuti, hogy beázott a cipője, vékony a kabátja, lapos a haja a sapkától és kifordult a kezéből az esernyője...

Paranoiás

Amikor olyan szavakat használ, amiből azt érzem, hogy nem bízik bennem. A fodrászkodás, sőt, az egész szépségipar a bizalomra épül. Vannak olyan emberek, akik már sokszor csalódtak. Én ezt úgy kerülöm ki, hogy sokáig beszélgetek vele. Így ő is látja, hogy jó és figyelmes kezekben van, és én is megtudom, mitől bizalmatlan, mire kell ügyelnem a munkám során. 

Tanító

Aki mindig, mindent jobban tud, régebb óta csinál, és alapból olló és fésű volt a családi címere, csak másik szakmát választott (amit ugyancsak a cumisüvegből szívott magába)... Elsőre megtévesztő típus, mert kedves, aranyos, mosolygós, mindent megkérdez, érdeklődve hallgat, majd legközelebb "felkészülten" jön, hisz ő utána nézett a dolognak (vagy még emlékszik egy részére, amit mondtam neki) és ellentmondást nem tűrő modorban kioktat, hogy miért így csinálom, miért nem úgy, próbáljam ki azt, amit ő mond, mert ő ugye, tudja a tutit.... Persze a végeredménnyel elégedett lesz, ha nem hagyom magam, és szakmailag a sarkamra állok. Esetenként helyre kell kicsit zökkenteni, hogy miért nem jó, amit ő mond és türelmes felnőttként elmagyarázni neki, miért jó az, ahogy én csinálom, így legközelebb visszamondhatja... a felét.

Bio és öko tudatos

Én nem találom problémásnak ezeket a vendég típusokat, hacsak nem kérnek a sötét hajukból platina szőke fürtöket lehetőleg vegyszermentes technikával. De mint a Tanító típusba tartozó vendégek esetében, úgy itt is el kell hosszasan és nagyon tudományosan, minden szakmai ismeretet bevetve magyarázni, hogy ez miért nem lehetséges, ugyanis kémiailag minden anyag, így a kamillatea is vegyszernek számít... Itt kell a leggyakrabban elmagyarázni a tartós hajfestés kapcsán az ammónia, pPD és az egyéb ammónia mentes festékek közötti különbséget. (Az ammónia egy természetes anyag, mely lúgos kémhatása miatt segít megnyitni a kutikulát, így juttatja be a festéket a hajba, hogy az tartós színt nyújtson. Ezzel szemben a pPD =p-Phenylenediamine, egy magas kockázatú vegyület, és erősen rákkeltő hatású. Ennek a célja is a festék kutikulán keresztül a hajszálakba való bejuttatása. Az ammóniát és a pPD-t két-három másik vegyülettel szokták még helyettesíteni, de még vitatott ennek az eredményessége.)

 

Címkék: fodrász szalon
11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr798091528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2015.12.13. 18:49:36

Egy írás általában az embertípusokról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid063

(A legfelső sor a kép tetején, "Embertípusok". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Lea Dobozi 2015.12.13. 20:01:22

Nem olvastam el a cikket.
Én "csak" egy normális vendég vagyok.... vagy inkább lennék... ha találnék egy jó fodrászt, aki tud hajat vágni....

Évek óta keresek egy normálisat, aki tud hajat vágni.... de még nem sikerült találnom....
Színvonal az nuku....
... lehet az egy méregdrága szalon fodrásza vagy akár egy sima fodrászat....

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2015.12.13. 20:49:32

@Lea Dobozi:
Mar hogy a francba lennel normalis?
Eljossz egy fodraszos blogra, ahol epp a hulye vendegeket vesezzek ki, es olvasas nelkul beirod hogy nincs fodraszod...
Ki a peket nem erdekel?

vizsla_barat 2015.12.14. 03:26:52

Ammónia mint természetes anyag. Hm. Persze a ló istállóban ott. Meg a régi szaratov hűtőben.

Momina 2015.12.14. 05:52:47

Én most először tévedtem el erre a blogra és így legalább feltehetem régóta kínzó kérdésemet: Miért van az, hogy ha az ember kér 5 centi hajvágást, akkor 5-ből 3 fodrász akivel találkoztam, 10 centit vág? Mikor visszakérdeztem, miért, a válasz az volt mindig, hogy "mert szerinte ennyit kellene". Ez az én fejem, az én hajam, az én rendelésem. Nem érdekel, hogy mert vékony, vagy mert még ott is töredezett, sőt még azt is elhiszem, hogy jót akarnak, csak annyit kérdezek: Miért?

dekás dezső 2015.12.14. 05:56:47

@Lea Dobozi:
Te valószínűleg egy egyeni kategória lehetsz, aki nem passzol teljesen a fenti halmozok egyikébe sem, de el tudom képzelni , hogy esetleg több halmaz közös metszésterületébe tartozhatsz...;)

Irdésmond 2015.12.14. 07:59:43

@Lea Dobozi: Egyenes, vékony szálú, de dús hakam van, képtelenek levágni rendesen. Levágja és beszárítja hogy eltüntesse a hibákat, ami utána az eslő hajmosás után elő jön.
Milyen fodrászokat utálok a legjobban: 1 megmondja hogy mit akarjak, mert csak 1 féle fazont tud nyirni (volt olyan fodrász akinek az egész városban fel lehetett ismerni a vendégeit ,mindnek egyforma frizurája volt)
2 hiába kérsz időpontot az csak azt jelenti, hogy még aznap sorra kerülsz
3 kritizálja a hajadat, jaj ez túl rövid, túj hosszú, túl világos, kivágta ez le? túl sima, túl szőke, Eszéba sem jut, ha meg lennék elégedve a frizurámmal akkor nem lennék itt.
Életemben 2 jó fodrásszal találkoztam, az egyikkel spanyol országban, plyan frizurát csinált, amit csak mosni kellett és beállt magától, a másikkal egy esküvőn találoztam, miután az epém fakadt el, hogy milyen sok nőnek van remek frizurája egy falusi lakodalomban, hát kiderült hogy a menyasszon testvére a fodrász.
Ő hozta helyre az elcseszett frizurámat, amit előző nap csináltattam, és meg sem tudtam száritani mert annyira rossz volt, Sajnos mind2 több száz kilométerre van tőlem

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2015.12.14. 08:55:12

Engem az érdekel, hogy tényleg vannak emberek, akik szerint ahányszor névnapjuk van egy évben, azt mind meg kell ünnepelni? Tényleg ilyen gyorsan száguldunk a nap felé?

we dont want arabs here..So what 2015.12.14. 09:14:24

Ebben az országban senki nem azt csinálja amihez ért.. Ez egy nagy probléma :)

Fodor Bettina, Blogger 2015.12.14. 10:44:08

@Momina:
Sokáig én is ezzel a problémával szenvedtem, mint te, hogy egy fodrász sem tudott elég keveset vágni a hajamból úgy, ahogy én kértem. Én a kezembe vettem az irányítást, és fodrász lettem. Nem titok, hogy mindent magamon próbálok ki először és csak aztán a vendégeimen, mint ahogy az sem, hogy én nem szoktam túlszaladni. De bevallom: tanuló éveimben is azért szaladtam túl, mert a vendég két centit kért vágni a hajából, én vágtam, de igazítani kellett, hisz nem lehet vonalzó pontosan vágni elsőre. Az igazítás miatt viszont rövidebb lett a haj. Okosan már a felét vágom annak, amit mondanak és igen, én hosszabban hagyom a vendég haját, mint amit kér. Három okból: 1.) Vágni még mindig könnyebb, mint ragasztani! 2.) Gyorsabban megnő, és így gyakrabban felkeres ;) 3.) A haj is jobban áll, ha nem annyira rövid, de ez fazon kérdése. Nyilván nem a gépi hajvágásnál alkalmazom ezt a módszert. :D Remélem segítettem! :)

Lea Dobozi 2015.12.25. 22:23:59

@Hurrá Torpedó:
Talán azért jöttem erre a blogra, mert egy """"REMEK"""" fodrász a vendéget kritiziálja ahelyett talán, hogy a saját háza táján nézne körül....
Rengeteg fodrásznál voltam, éppen ezért tudok véleményt mondani róluk.
Hajat vágni 99% nem tud, úgy látszik most blogban nyomulnak e remek fodrászaink egyike.
Hajrá...
Így talán a torpedó is célba talál és nem mellé.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása