Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. február 15. 11:27 - Fodor Bettina, Blogger

Szőkítés

Olyan sokszor hallom, hogy az emberek rosszul használják a szőkítés és a hidrogénezés szavakat! A hidrogén egy elem, a hidrogén peroxid viszont egy vegyület. Hidrogén peroxiddal magában nem lehet szőkíteni! De a szőkítéshez elengedhetetlen!

Szőkítés és a festés története:

Már szó volt róla, de azért itt is el kell mondanom a keletkezését. Egyiptomiak kezdték el a haj festését, színezését, meg alapból mindent ők kezdtek el a hajon művelni. Növényi eredetű hennával, gránátalmával, dióval és kamillával próbálkoztak, de ásványi eredetű timsóval, agyaggal, és vizelettel is eredményeket értek el. Az 1800-as évek végén a hidrogén peroxid feltalálásával, ami egy oxidálószer és már a dauernál is írtam róla, sikerült rövidebb idő alatt megváltoztatni a haj színét, mint addig. Itt már percekre rövidült az a hosszú folyamat, ami olykor napokat vett igénybe. Egy kamillás öblítés szinte hatástalanul szőkítette a hajat, ezért 5-6-szor meg kellett ismételni az öblítést. Mivel a kamillás öblítés száradáskor hat, ezért 5-6-szor meg is kellett várni, hogy a haj teljesen megszáradjon. Ugye, hogy ehhez képest az a pár óra, míg manapság a fodrásznál ülünk nem is olyan sok?
A hirdogén peroxid, mivel folyamatosan bomlik, ezért tudja folyamatosan világosítani, vagy fedni a haj színét. 

Egyet azonban fontos tudni: festék festéket nem világosít, csak a szőkítőpor/krém képes erre!

Színmélység változtatása:

A színmélység azt fejezi ki, hogy a haj mennyire világos, vagy mennyire sötét. Minél kisebb a színmélység száma, annál sötétebb a hajszín. Ezért a legsötétebb az 1, és a legvilágosabb általában a 10-es, de a legvilágosabbat színskála/hajfestékgyártó válogatja, ugyanis ettől eltérhet.

Általában:

1 = ében fekete   
2 = fekete/legsötétebb barna   
3 = sötétbarna    
4 = középbarna/barna     
5 = világosbarna (ezt látod barnának)     
6 = sötétszőke (ezt látod világos barnának)     
7 = középszőke (ezt látod sötétszőkének)      
8 = világos szőke (ezt látod szőkének)     
9 = legvilágosabb szőke (legtöbbször lennszőkének látod)
10 = extra szőke (még nem a platina szőke, még nem fehér, de már világos a haj)
+11 = platinaszőke ez már tényleg platina szőke, de van, ahol fokozzák 13-ig is, ami már fehér)
1-2 színmélység megváltoztatásához 6%-os hidrogén peroxidra van szükség. Ez nem fogja olyan nagy mértékben világosítani a hajat, viszont mindent befed, aminél sötétebb a festék, mint az eredeti haj.
2-3 színmélységhez már 9%-os hidrogén peroxidra van szükség. Kifejezetten világosításra használjuk, akár festékhez adva, akár szőkítőporhoz. Sötétítésre felesleges ilyen nagy %-ú vegyszerrel rámenni a hajra, mert mint már említettem, arra bőven elég a 6%-os hidrogén peroxid is.
3-4 (olykor akár 5-6) színmélységnyi világosításhoz már 12%-os hidrogén peroxid szükséges. Ez bőven elég arra, hogy egy világos barna hajból extraszőkét varázsoljunk. Vagy egy fekete hajból vöröset, vagy világosbarnát. Volt olyan vendégem, aki meglepődött, hogy nem tudok a fekete hajából egyből platina szőkét varázsolni, csak ha kétszer színtelenítem a haját. Ő úgy gondolta, hogy ha több ideig hagyjuk a haján a színtelenítőt (értsd blanchpor, vagy szőkítő), akkor majd világosabb lesz. Pedig nem csak az idő határozza meg a világosítást, hanem a megfelelően kiválasztott hidrogén peroxid oldat. Egy igazság van benne. A festék 15 perces hatóideje utáni időt is meg szokták adni (15 perc kell a festéknek, hogy egyáltalán csináljon bármit is). Ugyanis a hidrogén peroxidot nem csak százalékban adják meg, hanem un. vol-ban is. A 6%-os hidrogén peroxid 20 vol, ami plusz húsz perc hatóidőt jelent. A 9%-osnál a 30 vol +30 perc, a 12%-osnál +40 perc hatóidőt jelent a 40 vol. Így viszont sokkal könnyebb hatóidőt számolni, mert tudjuk, hogy a 6%-os hidrogén peroxid tartalmú festékünk 35 percig kell, hogy a fejen legyen, hogy befogja a hajat. Több ideig is rajta lehet, de csak 35 perc aktív hatóideje van.
klimazon
A hatóidőt lehet gyorsítani klimazonnal is, festéskor. Ez egy gép, mely melegíti a fejet, és a meleg hatására a hatóidő begyorsul. 5 perc alatt még ezzel sem lehet tartós eredményt elérni! Van olyan fodrász, aki tudja használni, és szereti is, és vannak olyanok, akiknek rossz élményeik miatt nem vált be. Ha nem látjuk egy fodrásznál, attól még lehet jó szakember!
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr17175369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Katalin Fulesdine 2017.02.09. 17:21:05

Szia szeretnék választ kapni arra hogy barna az eredeti haj színem egy rossz festék választás miatt mély fekete lett hogyan tudom visszaállítani a hsjszinen most color Time 67_es festék el szeretném be festeni
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása