Mindent a hajról, mindent a hajért.

2016. január 06. 15:47 - Fodor Bettina, Blogger

Bolti vagy ipari?

Elindult az idei évem fő témája a sampon teszt. Sok hozzászólás érkezett, aminek nagyon örülök, bár nem mindenki érti, hogy miért is csinálom. A lényeg a tesztnél, hogy én szakmai szemmel is meg tudom állapítani a bolti samponok hatását a hajon a professzionális samponokkal szemben. Egyik fodrász ismerősöm is hozzászólt, egy nagyon jól összeszedett posztban. Annyira megtetszett az írás és amiről, ahogy ír, hogy elkértem tőle a cikket.

bolti_vagy_ipari.jpg

Nagy András posztja.

 

Ma megállított egy hölgy a Tescoban, hogy segítsek neki hajszínt választani. Háromnegyed órás szájrágás és szájtépés után sem értette meg, hogy nem attól lesz jó a termék, mert finom illata van. Ezért gondoltam, most megosztom veletek azt a marha nagy titkot, amivel átvernek TITEKET az üzletekben.

1.: A boltban kapható samponok 99%-a nem ér semmit. Gondoljunk bele logikusan. Tegyük fel, hogy a boltban kapható sampon 250ml, és 1000Ft-ba kerül.

Ebben az 1000 Ft-ban az alábbi dolgokat fizeted meg:
-Vásárlók által generált kamu márkanév
-Tv reklámköltség
-Magazin reklámköltség
-Plakát reklámköltség
-Rádió reklámköltség
-Gusztusos csomagolás
-Illat
-Szín
-Kamuból ráírt kamu/nemlétező összetevők
-A színésznő jutaléka, aki éppen az adott terméket reklámozza a tvben
-minimum 2-3 cég saját haszna, mire hozzád kerül.

Ezután felteszem a kérdést, szerintetek milyen anyag lehet ebben a flakonban, ha durván 30Ft-ot sem ér, mire mindent kifizetsz a fenti listából?

Professzionális samponok (amiket fodrászoknál tudsz beszerezni) csak és kizárólag a csomagolásban lévő anyagot fizeted ki. Nincs csilicsáré csomagolás, szín, émelyítő illat, reklámköltség, Eva Longoria jutaléka, semmi. Csak és kizárólag a színtiszta anyag az, amire pénzt adsz.
És akkor jön a nagy kérdés! Oké, hogy egy professzionális sampon 3-4 ezer forint, de ugyanúgy 250ml.
Igen! Valóban, mennyiségre ugyan annyi, de mivel egy valódi, létező anyagot vásároltál, nem pedig reklámköltséget fizettél ki, ezért sokkal tovább elég egy flakon sampon. Egy középhosszú hajjal rendelkező vendégnek egy 250ml Professzinális sampon 3-4 hónapig kitart, mert nagyon keveset kell belőle használni, elvégre a hatóanyag egy borsónyi mennyiségben ugyanúgy benne van, mint egy fél tubusban. A samponnak nem az a feladata hogy a mérgező szulfátok által habot kreáljon. A feladata az, hogy tisztítson, és ehhez nem kell feltétlenül habfürdőt csinálnunk a fejünkön.
Továbbá a professzionális samponok legfőbb feladata a tisztításon kívül, hogy a fejbőrünk pH értékét beállítsák, illetve szabályozzák a faggyúmirigyek működését.

2.: Balzsam
Nos, ennél a terméknél is ugyan az a helyzet ár-érték ügyileg, csak itt még jobban át tudják vágni az embert.
A boltban kapható balzsamok, pakolások nagy része egy teljesen üres zsiradék, melyben rengeteg szilikon van, amely rátapad a hajszálunk külső szerkezetére, teljesen eltömítve azt, így a hajunkat ugyan puhának és selymesnek érezzük, DE nem jut levegőhöz. És mi lesz azzal az anyaggal, ami nem kap levegőt? Elrohad. A hajunkkal is ugyanez történik a kamu balzsamok és pakolások által.
A professzionális balzsamok nem tömítik el a hajat, nem tartalmaznak szilikont, nem lesz tőle csúszós és selymes a hajad. Azért nem, mert nem a hajszálaidon dolgoznak, hanem a hajszálaidBAN, ahol eredetileg is kéne neki dolgoznia. Nem kívülről kapsz egy vázat a hajszálaidra, hogy éppen csak ne essen le, hanem a hajszál belső szerkezetét támasztják alá, mint egy tartópillér. A balzsam felel azért, hogy a hajszálaidon lévő kutikula réteget visszazárja, ezáltal megakadályozza az idő elötti hajtöredezést.
Még egy tévhit.
Sok vendégemtől hallom, hogy a balzsamot a fejbőrükre is rákenik.
TILOS! A balzsam a fejbőrrel NEM érintkezhet. Csak a hajhosszra szabad felvinni, mert felszívódik. Ha a fejbőrünkön keresztül szívódik fel, akkor a fejbőrünkben lévő faggyúmirigyeket arra ösztönözzük, hogy még több faggyút termeljenek, ezáltal bezsírosodik a haj, felborul a fejbőrünk természetes pH értéke, mely a haj tönkremeneteléhez, súlyosabb esetben kihullásához vezet.

3.: Festék
A fodrászat egy szakma. Sokan mégsem gondolják ezt komolyan. Pedig a hajszálakban olyan kárt tudunk tenni egy meggondolatlan festéssel, dauerral, vagy egy rossz sampon kiválasztásával, mely a hajszálaink teljes halálát okozzák.
A boltban kapható dobozos festékek NEM a TE hajadra lettek készítve. Nem tudják azt, hogy milyen a hajad saját adottsága, milyen a színe, a vastagsága. A fodrász mindig a TE hajadhoz keveri a festéket, nem pedig egy általános standard recept alapján dolgozik.
Nem lesz olyan a szín mint a dobozon? Elárulok egy titkot. Sosem lesz olyan egy hajszín, mint a photoshoppolt kép. És hiába reklámozza az Eva Longoria, ő biztos nem fogja használni a 600 forintos festéket a hajára.
Sokszor hallom, hogy a fodrásznál festetni drága.
Igen, valakinek tényleg drága. De gondoljunk bele kicsit jobban.
A fodrásznál egy hajfestés mosással, szárítással 4500-5500 Ft között mozog.
Te ezért a pénzért az alábbi szolgáltatásokat kapod:
-A szakember diagnózist, felmérést készít a saját hajadról
-Fejben kezelési tervet állít össze
-Receptúrát tervez
-Előkészíti a hajadat a művelethez
-Sokéves szakmai tudását használva kever a TE saját hajszíned, hajvastagságodhoz egy festéket, amely nem túl gyenge vagy túl erős a hajadnak.
-Felkeni a festéket a hajadra, de nem úgy mint sokan otthon. Itt nem maradnak ki foltok, sorok, egy fél fej, hátul a komplett fejrész. Itt minden tincs egyenletesen, ugyanannyi festéket kap.
-Lemossa a hajadat, amit egy speciális, színblokkoló, lezáró sampon és balzsam követ. Jobb helyeken külön savasító fürdőt is kap a hajad, mely elősegíti a pigmentek megtapadását, a haj kutikula szerkezetének visszazárását.
-Megszárítja a hajat.

Ennyit dolgozik, mégse tűnik ez olyan soknak, mert az esetek 99%-ban a folyamatok több mint fele fejben zajlódik le.

Míg az otthoni hajfestés:
-összekened az egész homlokod, füled, nyakad, de a fejeden nincs mindenhol festék, foltos végeredmény, nem egyenletes szín= katasztrófa
-összekened a fürdőszobádat
-összekened a lakásod
-összekened a macskád
-nem tartod be a hatóidőt
-nem a TE hajadra készült keveréket használsz
-összekened a törülközőt
-összekened a ruhád
-lemosod a hajad, de összekened a kádat is amiben utána a gyereked fog fürdeni
-a végeredmény nem szép, de "elmegy" .... sapkával...

... eltelik 3-4 alkalom...

-rohanás a fodrászhoz hogy hozza helyre azt, amit a bolti anyagok végérvényesen tönkre tettek a hajadon.

"Van 4 raklap téglám, igaz porrá van őrölve, de azért még építs belőle házat!"

4.:Argán olaj
Kedvencem egy deciliter valódi argánolaj több mint 10-15 ezer forint. Az Avonos hajvégápoló argánolaj 50ml 790 Ft.
Szerintem minden érthető miért a kedvencem ez a történet.

Kedves Vendégek, Emberek, TE aki épp ezen sorokat olvasod.
NE féljetek kérdezni, ne éljetek bizonytalanságban, van megoldás a problémákra, csak szakembernél kell keresni.
A kérdés még soha nem került pénzbe, illetve nálam a szóbeli válasz sem kerül abba. Nincs veszteni valód. Mielőtt cselekedsz, kérd ki egy szakember véleményét.

Egy okos ember azt mondta egyszer: "Arra a kérdésre nem születik válasz, amit soha fel nem tettek"

Nagy András, fodrászhoz kontaktot ITT találtok.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr218235930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Màrkus Pisti És Anita 2017.02.04. 13:28:54

Szia azt szeretném kérdezni hogy most vörös hajszinem van de már évek óta és váltani szeretnék a barna árnyalatok tecenek főleg a világosak hogyan tudnám el tüntetni a vöröset.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása