Mindent a hajról, mindent a hajért.

2017. január 05. 10:28 - Fodor Bettina, Blogger

Hogyan adj hajat? - Hajadományozás menete

A Curlynél sokszor hívnak fel, hogy hajat szeretnének adományozni. Mindenkinek elmondom a következő tudnivalókat:

guardian-series.jpg

Első kérdésem ilyenkor, hogy milyen hosszú az adományozó haja? 

30 cm-es vágandó hossztól lehet adományozni, bárhol. Ez egy olyan minimum, ami alatt nem lehet feldolgozni a hajat. Egy 30 cm-es tincsből maximum frufru lehet a parókában, vagy hajpótlásnál a dúsító rész. Ilyenkor a szűk felhasználhatósága miatt a legcélszerűbb ezt a hosszt nem parókának adni, hanem inkább egy szervezetet támogatni vele, mert ez a haj még értékesíthető, amit egyből a kiválasztott szervezet fog megkapni. Mivel sokan a 30 cm levágható hosszt is soknak tartják tovább viselni, de parókának alig adható, ezért lehet a Curlynél ezt inkább egyéb szervezetnek támogatásként adni. Inkább oda menjen, mint a kukába!

40 cm-től viszont adható a haj közvetlen parókához alapanyagnak, amit persze a többség szeretne, de keveseknek van hozzá elég hosszú hajuk. Tapasztalatom szerint a legtöbb 40 cm-nél hosszabb hajú adományozó férfi volt, de a férfiak alacsony részvételi arányát tekintve még sok kismama is volt. A legtöbben ugyanakkor 30 cm-nél is rövidebb hajat tudnának adni.

30 cm alatti hajhosszal már gyakorlatilag alig lehet valamit kezdeni. Parókának egyáltalán nem adható, mert még frufrunak sem lehet felhasználni, ugyanis nincs meg a kellő hosszúság a csomózáshoz. A paróka készítést a szőnyegek csomózásához lehet hasonlítani. Ha nincs mit megfogni, meghúzni, akkor a szőnyeg szövése sem lesz tartós... Sajnos egy 15 cm-es hajra még kereslet sincs, így értéke elenyésző... bár nem szeretek ilyet mondani, de a fodrász munkadíja többet ér egy ekkora hosszúságú tincsnél, így még fájóbb leírni, de mehet a kukába! :(

hajhosszabbitas4.jpg

Ha már megvan a kellő hajhossz méret, ami vágható hosszúságú, akkor hozzám érkezik a kérdés: Mi marad a felajánló hajából?

Vagyis milyen frizurát fog kapni? Természetesen olyat, amit választ, és ami még belefér az adományozható hajhosszba, ha levágjuk a haját. Eddig 75%-ban az állig érő Kleopátra, vagy Victoria Beckham frizura ként ismert hajat részesítették előnyben a női adományozók. Érdekes, hogy férfiaknál 0%-ban kérték ezt a frizurát tőlem, de 100%-ban rövid hajviselet volt az igény...

kleopatra_haj.jpg

Ilyenkor szoktam a menetét is elmondani a hajvágásnak.

Elsőként az induló hajhosszt mérem le, hogy mennyit lehet egyáltalán vágni belőle. Ha vágható, akkor fénykép készül az igazolhatóság miatt. Apró tincsekbe gumizom a teljes fejen a hajat, ekkor készül a második fénykép. A gumizáshoz a leválasztásokat már a kívánt frizurához igazítom, vagyis azt is nézem, hogy melyik tincs mekkora legyen. Ezáltal könnyen le tudom vágni a tincseket és a végén az igazításkor sem veszik el lényeges hossz. Egy centiméter is sokat számít mind az adományozott tincseknél, mind a fejen hagyott frizuránál. Levágás után jön az utolsó kép a levágott copffal a kézben. A leválasztott, és levágott tincsek viszont ezáltal eltérő hosszúságúak lesznek. Volt olyan, hogy a fele haj 30 cm-es volt, és a másik fele 40 cm feletti. Természetesen ilyenkor mindig elmondom, hogy a 30 cm-es tincsekből nem lesz paróka, a jó cél érdekében értékesítésre fog kerülni, hogy megtámogassa a paróka előállítási költségeit, de az is előfordult már, hogy becseréltük árban a 30 cm-es copfokat a parókához szükséges hajra, ezáltal gyorsítva a paróka elkészülésének a folyamatát. Egy parókához azonos színű, hosszú, minőségű hajra van szükség, átlagban 3-5 copfból.

paroka1.jpg paroka2_1.jpg


Az apró gumizásokkal sok idő elmegy, mert figyelni kell arra is, hogy a szálak ugyanazon irányban fussanak, mert egy fordított hajszál miatt akár az egész copfot is ki lehet dobni a kukába, mert annyira kócos lesz tőle a haj. A hajszálat úgy kell elképzelni, mint egy fenyő ágát: ha mindegyik szál egy irányba néz, akkor nincs gond, de egy fordult szál is összeakad a többivel, és kész a baj... A gumizásra is fontos is, hogy legyen elég idő szánva! Ha ezt a részt a sietség miatt összecsapja a fodrász, akkor teljesen felesleges egyáltalán adománynak hívni a dolgot, mert úgyis ki kell dobni a hajat a szemétbe. Ennek a folyamatnak az időtartalma a haj sűrűségétől függően 45 perctől akár két óra is lehet. A vágás utána már csak a fodrász gyakorlatán múlik, nálam olyan 20-30 perc, frizurától függően. Szóval a fodrásznak és az adományozónak is rá kell szánnia pár órát erre az eseményre.

tincsek.jpg

Nyomon lehet követni a haj útját?

A Curlynél igen, mert mindenkit nyilatkoztatunk, hogy mit szeretne, és mindent dokumentálunk, így alkalomadtán értesítést is küldünk, hogy éppen hol tart a haj, eljutott-e már a fodrászhoz, sikerült-e értékesíteni és mennyiért, valamint a szervezetek támogatásakor a tárgyi adományhoz mekkora mértékben járult hozzá név szerint a hajadományozó. Hozzáteszem, hogy nem hajat fog kapni például az Ebremény Kutyaotthon, hanem speciális tápot, kennelt, orvosi eszközöket az értékesített haj árából. Ezzel minimalizáltuk a kárba veszendő hajakat, és maximalizáltuk a karitatív felhasználhatóságát. Vagyis ez a célunk. Mert segíteni a legjobb másokon.

Éppen ezért ne dobd ki a hosszú hajadat egy hajvágásnál a kukába, mert az másnak jelenthet parókát, orvosi eszközt, vagy éppen egy életet! Érdeklődni ezzel kapcsolatban ITT lehet.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7112098063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipyke 2017.01.06. 00:11:40

ha adományoznám, csak gyereknek tenném, egyébként nem olcsó a jó minőségü haj, szóval ne járjon jól a parókakészitő...

Méra 2017.01.06. 04:07:11

szép gesztus ez az adományozás, de Indiából nagyon olcsón lehet nagyon jó minőségű, természetes szépségű és tényleg hosszú hajat venni

para_noir 2017.01.06. 08:27:02

De mi a frász az a Curly?

driopios 2017.01.06. 09:30:38

@Méra: csak azok között kevés a szőke.

Fodor Bettina, Blogger 2017.01.06. 21:57:20

@Méra: Az indiai hajakkal az a gond, nem alkalmazkodik teljesen az európai hajhoz. Másképpen kell kezelni, nem annyira göndör és sokkal vastagabb, valamint nincs természetes világos színben. Persze akadnak vékonyított, szőkített indiai hajak is a piacon olcsón, de azok használhatósága maximum egy év, míg a természetes európai hajaké akár négy év is lehet, illetve a viselője is könnyebben tudja gondozni. Itt a cél nem az, hogy olcsón jussunk hajhoz, amit felhasználva olcsóbban tud a rászoruló parókához jutni, hanem hogy ne hulljon feleslegesen a kukába annyi jó minőségű haj, és ne csak ingyen parókához juttassunk rákosokat, hanem egyéb támogatásra is felhasználhassuk a hajak értékét, mint például a kutyamentés/kutyagyógyítás. Ezért karitatív a dolog és profit orientált. Mi nem az olcsóra megyünk, hanem az igényes adományozásra.

Fodor Bettina, Blogger 2017.01.06. 21:59:39

@para_noir: A Curly egy kezdeményezés, ami jelen van a facebookon is. Arról szól, hogy a parókának megfelelő hajadományokból parókát készítünk a rákosoknak, vagy éppen a parókának nem jó hajból, a haj értékesítésével közvetlenül karitatív civil szervezeteket támogathatnak az adományozók. Erről bővebben olvashatsz itt: www.curly.hu

Fodor Bettina, Blogger 2017.01.06. 22:09:25

@Csipyke: A paróka készítő nem "jár jól", hanem munkát és időt tesz a parókák elkészítésébe. Egy paróka elkészítési ideje akár egy-három hónap is lehet, ha csak egy fejen dolgozik a paróka készítő. Mivel neki is kell élnie valamiből, ezért csak egy részét kéri el egy paróka elkészítési díjának, és azt sem a rászoruló betegektől teszi, hanem az adományozóktól, akik hajlandóak adni.
Egyébként nem csak gyerekek vannak így parókával megtámogatva, hanem olyan dolgozó emberek is, akiknek akár az élete múlhat a jó közérzeten. Személyes tapasztalat, hogy keresztanyám rákkal diagnosztizálva, kemón átesve nem juthatott anyagilag olyan parókához, amiben jobban érezte volna magát, mert az állam csak szintetikus anyagból készült parókát támogat meg 90%-os kedvezménnyel, amiről távolról is látszik, hogy mű. Hozzáteszem, hogy az a 10%, amit a betegnek a gyógyszerek mellett még ki kell fizetne, az alsó hangon is több tízezer forinttól kezdődik, és akkor még nem nagy igényekről van szó... Keresztanyámról nem a paróka hiánya, illetve alkalmatlansága miatt beszélek múlt időben, de a végén annyira elhagyta magát, mert nem érezte magát embernek, hogy azt elmondani nem lehet. És a rákkal még egész jól küzdött addig, míg volt haja, szőre, de annak hiánya és alkalmatlan pótlása valamit eltört benne...
Ezzel nem azt mondom, hogy gyerekeknek nem juttatunk hajat, hanem hogy másoknak is életbe vágó, hogy emberi méltóságukat visszakaphassák, akár egy eredeti emberi hajból készült paróka útján.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása