Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. február 23. 12:56 - Fodor Bettina, Blogger

Melírok

A melírozás nem csak csíkokat jelent a hajban, sokkal inkább színek keverékét jelenti. Számtalan módon lehet vele dolgozni, amivel elképzelhetetlenül sok mindent ki lehet hozni a hajból. Gondoljunk csak bele a hajtetkókba...

 

Általában a nők a hajuk árnyalatának az élénkítésére kérik a melírt. De egyáltalán hogyan is kell hozzáfogni? Számtalan módon. A fóliás melír, amit már mindenki látott, elsősorban azért praktikus, mert nem folyik mellé a festék/szőkítő, emiatt akár tövet festeni is lehet közben. A tincsek jól el vannak egymástól különülve, így precízebb lesz az eredmény is. Amit ebben el lehet rontani, az a fólia használata. Itt egy kép erre példának:

hajm1.jpg

Látható, hogy a fólia nyeklik-nyaklik, gyűrött, a szabálytalanul leválasztott tőtől már elmozdult, ami a lefolyt festéket fogja eredményezni. Csomagolni sem lehet majd jól, így lemosásnál bizonyára húzni fogja a hajat. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, előbb egy élt kell alkotnunk a stillfésünk végével. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy közel egy centire a melírfólia szélétől behajtjuk a fésünk végére a fóliát, így ott vastagabb lesz az anyag, és kevésbé törik, ezáltal pontosabban odailleszthető a tőhöz. Pont, mint a lenti képen:

hajm2.jpg

Kényelmes a melírt fentről kezdeni, a fejtetőn, mind a vendégnek, mind a fodrásznak, azonban ott sokkal vékonyabb a koponyacsont, ezért gyorsabban melegedik át a fóliában a festék, ami gyorsabb bomláshoz vezet, mint hátul, a tarkón, ahol vastagabb a koponya, így nem kap a festék annyi hőt. Ezért a melírozást is hátul érdemes kezdeni, mint a hajfestést is, hogy az oxidációs folyamat egy ütemben menjen végbe a fej minden területén.

hajm3.jpg

Az a jó, ha a melír színe két színmélységben eltér az eredetitől, legalábbis akkor, ha feltűnő melírt szeretnénk.

hajm4.jpg

Azonban, ha átmenetet szeretnénk, hogy ne legyen annyira éles a kontraszt, akkor lehet óvatosabban is dolgozni a festétekkel, és akár egyesével haladni végig a paletta színmélységein. Vagyis fokozatosan, vékony passzékban, vagy tincsekben érdemes kicsit satírozni a hajat ilyenkor.

hajm5.jpg

Illik olyan színárnyalatot választani a melírnál, ami passzol az eredeti alaphoz. Ha például egy meleg színárnyalatú barnába szeretnénk szőke csíkokat, akkor az aranyszőkét érdemes választani, és annak árnyalatait. Ha hideg fekete a haj alapszíne, akkor érdemesebb

hajm9.jpg

Vörös alapú hajnál érdekes lehet a hideg szőke, de nem marad sokáig hideg árnyalat, mert a vörösből hajmosáskor kioldódó szín meg szokta fogni a szőkét.

hajm6.jpg

A fenti képeken a tincses melír látható, de a lentebbi képeken egyéb melírozási technikák eredményei is láthatóak.

Balra az első fenti képen egy sávos melír látható, aminek a lényege, hogy a fetető és a többi rész elüt egymástól színben, és sok esetben világosságban is.

A jobb felső képen a satírozást lehet megfigyelni. Ennek tulajdonsága, hogy a melírt szabadon alkalmazták, nem rakták fóliába, ezért ott lett színes, ahol éppen megfogta. Vagy extrém színeknél mutat jól fehér hajon, vagy napszítta hatást érhetünk el vele.

Középen az ombre látható, mely pár éve jött csak be a divatba, szubjektív véleményem alapján azért, mert a 2009-es világválság miatt ciki lett a frissen festett haj, mert mindenkinek le volt nőve a haja. Persze mára már ennek is kialakult egy kultúrája.

hajm7.jpg

Egy igényes ombre manapság már így néz ki:

hajm8.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr717207905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása