Mindent a hajról, mindent a hajért.

2016. január 12. 10:16 - Fodor Bettina, Blogger

Belügy, gazdaság, fodrászat, gazdagság

Sajnos a mai reggelem úgy indult, hogy a Hír24-en böngésztem a híreket. Nem kellett volna, mert a sok mocsok, amit az emberek elkövetnek már a reggeli kávém közben rászáradt a lelkemre. De egy cikk felett nem mehetek el szótlanul sem mint fodrász, sem mint vállalkozó, sem mint ember. 

"Adózás - egyre többen jelentik fel a szomszédot a NAV-nál" (A teljes cikk ITT olvasható)

A szalagcím ez volt. A tartalma is erről szólt. A magyarok szeretik feljelenteni a szomszédjukat, ha illegális üzletet szimatolnak annál. 2014-ben 38 ezer feljelentés érkezett csak azért, mert a lakosságot irritálja a jövedelemeltitkolás és a tisztességtelenül működő vállalkozók meggazdagodása - mondta Sárközi Alexandra, NAV szóvívő a Hír24-nek. Ez egyet jelent a besúgó hálózatok újraéledésével. És miért szúrt szemet nekem ez a cikk? Mert külön kiemeli a fodrászokat, fodrászatokat, ha nem adnak számlát, nyugtát. Eddig okés, fehérítsük ki a gazdaságot. A visszataszító a rosszindulat, hogy már FELTÉTELEZÉSEKRE is feljelentgetnek az emberek. 

1a.jpg

Múltkori esetem, hogy megyek vendégekhez házhoz. Idős házaspár, nem tudnak nagyon mozogni, én szoktam menni hozzájuk hajat vágni. Hajszárító, nyugtatömb, miegymás a táskámban, kezemben a szokásos kis bőröndöm tele ollóval, fésűvel, csatokkal. Beszállok a háztömböm liftjébe, nénike már bent áll. Köszönök neki illedelmesen, visszaköszön. Meglátja a bőröndöt a kezemben és érdeklődve kérdezi, hogy mi lehet egy ilyen kis fémbőröndben. Mondtam neki, hogy fodrász vagyok, és fésűk, ollók. Érdeklődve hallgatott, felcsillant a szeme, hogy "házhoz is megyek, ha ilyen hetyke kis bőröndöm van?" Mondtam neki, hogy bizonyos esetekben igen. Ekkor megérkeztünk a földszintre, elbúcsúztunk egymástól és mentem a dolgomra. 

És akkor most továbbgondolom a cikk alapján ezt a szituációt. Nénike rosszindulattal illegális fodrászatot gyanít a lakásomban. Feljelent. Kijön a NAV-os, lát egy fésülködő asztalkát fésűvel, ollóval, hajszárítóval. Aligha hinné el, hogy az enyém, saját célra használom, még hogyha hajmosót nem is talál. Megbüntethet? Rám száll jobban? Követ a vendégeimhez, vagy kér ő is a szolgáltatásomból? Nem tudom, de ezek szerint van okom teljesen jogtalanul félni. Rendben van ez így? Hogy merő irigységből valaki feljelentsen? És nem csak engem, hanem a kollégáimat is? Rettegésben kell éljek? Büszkeség helyett titkolóznom kell, ha a szakmámat kérdezik a szomszédaim?

Bizonyára van értelme ezeknek a bejelentéseknek. De az emberekkel nagyon nincs rendben valami, hogy ezt kihasználják! Sőt! Visszaélnek vele. Gusztustalan.

Nem fogok politizálni, de jelenleg olyan szabályozások vannak érvényben az országban, ami mellett tisztességesen alig lehet megélni, és ezzel mindenki tisztában van. Ha valakinek mégis sikerül, akkor is rettegnie kell, mert rászállhat a NAV, amiről tudja mindenki, hogy ha nincs hiba, ha minden fehér és tisztességes, akkor is büntet, nehogy már eredménytelenek legyenek a revizorai. Engem még nem jelentett fel senki, eddigi életemben sem a NAV-nál, sem a rendőrségen. Nem is lenne oka erre senkinek, leszámítva az irigységet. De ennyi bővel elég arra, hogy féljek.

Úgy érzem, hogy a korrupció, a tisztességtelen magatartás, és az irigység nem csak a belpolitikába gyűrűzött be, hanem a szakmámba is, az életembe is. És ott semmi keresnivalója! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr238264182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása