Mindent a hajról, mindent a hajért.

2016. július 04. 15:21 - Fodor Bettina, Blogger

Milyen volt a hosszú haj?

Tudom, hogy furcsa a kérdés a címben, de másképpen hogyan lehetne olyan száraz dologról írni, mint a történelem? Én mondjuk mindig vonzódtam a történelemhez, soha nem tartottam száraznak azt, amikor az emberek egymást viszállyal, háborúval, máglyán égetéssel és egyéb eszközökkel próbálták meggyőzni a saját igazukról. De most nem ez lenne a téma, hanem a hosszú haj és annak történelmi szerepe. Elmondom mi is volt frankón a hajjal a szitu a történelemben, még ha művészettörténész diplomát nem is kapok érte a szabados fogalmazásom miatt. Sok esetben a törtélemmel eléggé elfogult vagyok, de ez talán megbocsátható. Vagy kérlek, nézd el nekem, emberből vagyok, így nem tudok elfogulatlan lenni.

Az őskorban az emberek a hajukat az ujjaikkal fésülték, gyöngyökkel, kagylókkal díszítették, valamint a mágiában is használták. A hajvágást még hírből sem ismerték. A bibliai Sámson is elvesztette az erejét, amikor levágták a haját. Ez akkoriban egy szimbólum volt az egyiptomiakig, ahol már a hajviselettel rangot is kifejeztek. Nagy érték volt a hosszú haj, bár nem saját, ugyanis azt higiéniai okokból eltávolították a fejről. Rabszolgák haját viszont előszeretettel hordták parókának a tehetősebb nők és férfiak. 

112.jpg

A rómaiakig nagy divat volt a hosszú saját haj, leszámítva az egyiptomiakat, bár a paróka őrület átterjedt később a római provinciákon keresztül egészen Rómába is, ahol az északi világosabb hajú rabszolgák haját készítették el parókának, toldásnak, póthajnak. Persze csak azok, akik megengedhették maguknak. Ebben a korszakban különül el igazán a női és a férfi hajviselet. Eddig a korszakig a nők és férfiak haja hosszú volt, vagy mind a két nemé borotvált, és parókával ellátott. De a Római Birodalom terjeszkedése miatt a katonák zoknival vették fel a szandáljukat, és a hajukat rövidebbre vágatták, egyrészt higiéniai okokból, másrészt taktikai okokból egyes történészek szerint. Ugyanis nem volt elég a ruházat, a fegyverzet, de még a hajviselet is megkülönböztette az ellentől a római katonákat. A magam részéről inkább a higiéniát tartanám valós oknak a hajvágáshoz. 

113.jpg

Elbukott a Római Birodalom és a férfiak rövid haja is egy időre. Miért? Lustaságból. Az emberek nem törődtek magukkal, sem a higiéniával, és szinte semmivel, mert örültek, hogy életben tudtak maradni. A vallási tébolytól lebutított nép visszafejlődött egy késő ősember szintjére, csak már ruhában járt, ha volt neki. Mindegy, hogy a gazdag  vagy a szegény embert nézzük, mert egyik sem adott magára, hisz a földi dolgok nem üdvözítőek a léleknek, így elhanyagolható, mondja a Tanítás. Ergo kapálj, akkor azt el tudjuk venni tőled, de ha marad valami neked, akkor nem haltok éhen a következő évig, hogy újra leadd azt, amit kapáltál és maradékból újra kihúzhatod egy évig... És a lebutított nép ment a zsarnokság mutatta úton, hisz elhitte, hogy ettől jobb lesz a lelke. No comment!

A sok betegségnek hála rájöttek az emberek, hogy ez így nem kóser dolog, hogy döglenek, és ez így nincs rendjén, mert még a macska is mosakszik, és lassan túléli őket, akkor ők miért ne tehetnék? Így elkezdődött egy új korszak, megismerték újra a tudással együtt járó boldogságot és boldogtalanságot, vagyis eljött a reneszánsz. A sok bigott vallási fanatikus persze ezt is elrontotta, újra gátolva a fejlődést, de legalább van sok szép templom szerte a világban... Na de elkanyarodtam. A reneszánsszal beköszöntött egy új kor a hajviseletben, méghozzá a tiszta haj viselete! Újra erény lett a hosszú haj a módosoknál. És ha tiszta, szép, akkor tegyük még szebbé, díszítsük ki. Aztán a még több, még hosszabb haj vált igénnyé. Rapunzel (Aranyhaj a Walt Disneynél) története mond valamit neked? Innen való.

114.jpg

Szóval a halmozás a fejen is elkezdődött a barokk korszakban, bár már csak parókával tudták kivitelezni azt a mennyiséget, amit elképzeltek. Nők és férfiak frizura divatja különvált újra, de a paróka alap volt mind a két nemnél, akárcsak a fűző viselete. A legjobb paróka készítők az angolok voltak, de ők maguk alig hordtak parókát, még a nemesek körében sem mindenki viselt. Szeretem azokat az angol filmeket, ahol paróka nélkül ábrázolják a nemeseket, mert ott tényleg van történelmi tudás a díszletesek körében. Viszont a hideg kiráz, mikor amerikai filmekben még az angolok is parókát hordanak, ezzel is szemléltetve, hogy a barokk korban bizony az volt a divat... Pedig az angoloknál nem!

115.png

Amikor elkezdődtek a nagy liberális, nacionalista, radikális forradalmi megmozdulások, ergo Nagy Francia Forradalom, 1848-49-es Magyar Szabadságharc, Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat, stb. korszaka, akkor nem volt a lázongó embereknek és az őket támogató nemeseknek arra ideje, hogy bepúderezzék a parókájukat, mert bizony fegyvert kellett ragadni és nyiszabolni kellett egymást, így megint a saját hosszú haj lett a divat, de már csak a nőknél, persze a barokk korban megszokott kontyba fogva, csak szolidabb kivitelben, pótlék nélkül. A késő barokk, rokokó korszakban olykor egy paróka a 15-20 kg-ot is elérte és akár egy egész madárkalitka kismadarakkal helyet kapott benne, vagy három ágyús hadihajó-makett. Ehhez képest a romantika korára a szolid konty, némi fonással és szalaggal kifejezetten puritánnak, egyszerűnek hatott. Így is két-három óra volt egy hajviselet elkészítése alkalmanként, de csak pár naponta készítették el, hisz nem volt idejük a politika és a háborúk miatt az embereknek. A férfiak elkezdtek végképp megelégedni a rövidebb hajjal.

116.jpg

Aztán egyszer csak beköszöntött a nagy Béke korszaka, vagyis a Boldog Békeidők, ami hirtelen átcsapott I. Világháborúba. A békebeli kontyokat már modern eszközökkel varázsolták a fodrászok elegánssá. Az I. Világháborút követően egyenesen robbanásnak indult a technológiai fejlődés, így még rövidebbek lettek a hajak, és még göndörebbek. Konty? Ugyan! Annyira hosszú haja nem maradt a nőknek, vagy csak keveseknek. Fejlődött a kémia, a fizika, lett elektromosság, hajszárító és II. Világháború. Azóta nincsenek kifejezetten csak hosszú vagy csak rövid haj divatok, leszámítva talán a 70-es éveket, amikor még nőknél és férfiaknál visszahódított egy kis időre a hosszú haj, mint hippi korszak. Persze ez is lecsengett, mint ahogy a Hair filmes musical eltűnt a mozikból. Dauer korszak jött a 80-as években, rakoncátlan fürtök a kilencvenes években és manapság meg tudjuk, hogy kik az Ikonok, akiknek követjük a frizura divatját... 

117.jpg

Amit most leírtam neked, azt történelem könyvekből tudom, hosszú tanulás folyamán szereztem meg, külön képesítések megszerzése alatt sajátítottam el, és releváns információkat tartalmaznak. Szakdolgozathoz mégsem ajánlom felhasználni, mert szubjektív megfogalmazásom gátat szab neki, és elég hiányosan írtam le, hogy ne legyen unalmas és száraz, a pontatlanságomról és túlzó elnagyolásomról nem is beszélve. Ezért remélem kedvet kapsz, hogy máshol is utána nézz a hajtörténelemnek kiegészítve a tőlem kapott elfogult tudást!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr128853454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinky, the brain 2016.07.05. 08:37:35

hát sok közöd a történelemhez tényleg nincs... szerintem maradj meg a hajnyírásnál....és személyes, buta véleményedet se tedd be ilyen írásikba, mert zavaró... én se kommentálom a mai modern frizurákat....

Zef 2016.07.05. 09:56:17

ordas nagy marhaság, viccnek meg ölég gyenge - suszter maradjon a kaptafánál

mamasita 2016.07.05. 10:26:32

mekkora bunkók vagytok..aranyos kis írás,nincs benne se helyesírási se más hiba,és nm tudom miért buta a személyes véleménye..nekem tetszik h egy fodrász ezzel is foglalkozik kicsit :)

Heinz-Günther 2016.07.05. 11:02:14

Si tacuisses philosophus mansisses

2016.07.05. 11:47:59

Atyavilág, gondolom a szerző ezt viccnek szánta. A középkori ember, mint ruhát hordó ősember? A forradalmárok nem értek rá púderozni a parókájukat? Robespierre például ráért, de még tábornokként Napoleon is rizsporozta a saját, hosszúra növesztett haját. Mondjuk ha a frizurák történetéről írnék, akkor például az olló feltalálásával kezdeném.

brummicsek 2016.07.05. 21:01:50

@nemorino: "Mondjuk ha a frizurák történetéről írnék, akkor például az olló feltalálásával kezdeném."
Hát rajta!

brummicsek 2016.07.05. 21:02:29

@mamasita: Még hog ynincs helyesírási és egyéb hiba! O.o
Te nem látod a fától az erdőt!

Sia 2016.07.16. 16:39:01

Olyat azért ne írjunk egy cikk végére, hogy " hosszú tanulás folyamán szereztem meg, külön képesítések megszerzése alatt sajátítottam el", ergó nekünk el kell hinni, hogy amit leírtál, az pontos, hiteles információ, nem értetted félre, amit olvastál, nem emlékszel rosszul részletekre. Ha szeretnéd, hogy komolyan vegyék a történelmi írásodat, írd oda a forrásaidat, azokat a könyveket, amiket olvastál, releváns oldalszámokkal, és nem csak odalökni, a végére, hogy "nézz utána máshol". Ez így komolytalan és hiteltelen. Sok helyütt ráncoltam a homlokom az írásodon.

automaton_aliza · http://antiquefashioncompany.blog.hu/ 2016.07.16. 23:14:24

A XIX. században is hordtak póthajat elég sűrűn. Erről tanúskodnak a korabeli divatlapok. A női frizurákat pedig jó sokáig sütötték be, akkor sem volt egy perc egy ilyen haj kivitelezése: threadingthroughtime.files.wordpress.com/2015/09/1870-with-hairband.jpg?w=269&h=377&crop=1
Nagyon is sokat pepecseltek a hajkészítéssel a nő - de még a férfiak is - amely nem jelentette a házi fodrászat egyszerűsödését.

A XIX. század elején, a regency korszakban már megjelent a rövid haj nők körében, ellenhatásaként a rokokó pompadourjának és parókáinak.

A XIX. században vissza-visszatért a hosszú haj férfiaknál is.

1995 és 2007 körül ismét volt egy reneszánsza a férfi hosszú hajnak, amely részben szubkulturális szintű.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.07.17. 16:04:10

Leegyszerűsítette a történetet..mit problémáztok? Van aki nem érti? Ééés miért ne lehetne ősember szintről beszélni a bigott középkorban? ? Rosszabbak, ostobább és mocskosabbak voltak a természetben élő őseinknél...
Arra lennék kíváncsi, hogy mióta van hosszú haja az embereknek... mert a majmoknak ugye nincs... a csont leletekből ez nyilván nem derül ki..
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása