Mindent a hajról, mindent a hajért.

2016. július 18. 15:33 - Fodor Bettina, Blogger

A kopasz igazság - hajhullásról őszintén

Hétköznapi dolog kopasz embert látni, ha az férfi. De olyan férfiakat és nőket látni, akiknek még szemöldökük sincs, az felkavaró. Nem a genetikai kopaszságról fogok írni, hanem arról, amire senki sincs felkészülve. 

hair.jpg

Normál esetben a hajtüszők növekedési és nyugalmi ciklusok váltakozásával fejlődnek. A növekedési fázisban a tüsző alján található hajszemölcsben lévő őssejtek megnagyobbodnak, és aktív elősejtekké (progenitor sejtekké) alakulva gyors osztódással idézik elő a hajszál növekedését.

Kopasz embereknél megfigyelték, hogy a hajmentes területekről szinte teljesen eltűntek a hajnövekedésben résztvevő elősejtek, az őssejtek viszont éltek és virultak. Úgy tűnik tehát, hogy a probléma kulcsa abban rejlik, hogy az őssejtek nem képesek aktív elősejtté alakulni.

 hajhullas.png

Nagyon sok betegség úgy kezdődik, hogy az érintettnek elkezd hullani a haja, később a szőre is a kezén, lábán, arcán, egyéb testrészein. Elméletileg általánosan elmondható, hogy az ok gyulladás a szervezetben. De mi van akkor, ha az orvos mást mond? Ha nem találnak gyulladást? Akkor meg kell vizsgálni, hogy mely testrészeken hullott ki a szőr, mert csak az utalhat a betegségre.

Egy idegi betegségnél, például akkut stressznél csak az idegvégződéseken kezd el kihullani a szőr. A háton, ahol nincs annyi szőr többnyire észrevétlen, de a fejen, ahol nagyon sok idegvégződés található, már jobban észrevehetőek a jelek. 

A testben végbemenő egyfajta mérgezés is okozhat szőrzethullást, ilyen a kemoterápia következtében kialakuló átmeneti kopaszság. Jellemzője, hogy valamit hiányol a szervezet, valamilyen vitamint, vagy ásványi anyagot és emiatt kezd el kihullani a szőr. Vagy éppen megnő a szervezetben egy anyag, amitől hullani kezd, ilyen például a tesztoszteron emelkedés.

kopasz.jpg

Fontos szempont, hogy mióta áll fenn a szőrhiány, a szőrhullás, mert egy lassú, észrevétlen szőrhullatásnál nem is kell egyből betegségre gyanakodni, sokszor triviális ok lehet a háttérben, mint az egyszerű sejtcsere. Testünk 7 évente ugyanis megújul teljesen. A hajunkat is csak hét évig tudjuk növeszteni, mert utána kihullik magától. Körmünk, bőrünk is teljesen lecserélődik hét évente, szinte újjá születünk. Gyerekkorban persze nem hét évente történik a csere, hanem gyakrabban annál. A kamaszkor végén viszont lelassul a folyamat és beáll a szervezet a hét évre. 

Sajnos vannak olyan betegségekből eredő haj és szőrhullások, teljes testi megkopaszodások, amikre az orvosok még nem jöttek rá, hogy mitől lehet. Személyes ismeretségembe is többen ezek közül beletartoznak, nemre való tekintet nélkül. Egyiket idegi alapon kezelték, hasztalan, másikat mérgezéssel, és nem javult. Volt, akinek 1-2 évente teljesen kihullott mindene, majd visszanőtt és megint. Van, akinek foltokban nőtt csak vissza, és inkább csak a szőre a kezén, lábán, de egyébként kopasz maradt.

De mikortól számít valaki kopasznak?  Erre már skálát is alkottak a szakértők, így könnyebben mérik fel a hajhullás szintjét. A skálát Hamilton-Norwood skálának hívják, és csak a fej kopaszodásával foglalkozik. 

norwood.jpg

A hajhullás minden ember esetében folyamatos, mert a természetes hajváltás folyamatának része. A hajhullás akkor tekintendő kórosnak, amikor folyamatosan több hajunk hullik ki, mint amennyi megújul.

Mivel a hajhullás esetében a megújuló hajszálakat megszámolni lehetetlen, ezét könnyedén alkalmazható megoldás a hajhullás megállapítására a kihulló hajszálak figyelése. Amennyiben a kihulló hajszálak száma naponta eléri a 80-100-at, akkor már kóros hajhullásról beszélhetünk.

getimg.png

A kopaszodás fokát és az egészséget tovább ronthatják a lelki tényezők. Amikor azt érzi az ember, hogy már nem teljes tagja a társadalomnak, akkor depresszióssá, ingerültté válhat. Mivel kopaszodni sem egyik napról a másikra kopaszodik meg valaki, így ez az érzelmi állapot is lassan hatalmasodik el a betegen és fokozatosan rontja az állapotát. Ilyen megbetegedésnél, függetlenül attól, hogy rákról, idegi kopaszodásról, vagy egyéb hajhullásról beszélünk nagyon sok múlik a környezetének a hozzáállásán. Vannak olyan kezdeményezések, akik szolgáltatással, karitatív módon próbálnak a kopaszodásban szenvedő betegeken segíteni, ilyen a Curly is, akik hajadományozáson keresztül készítettnek parókákat a rászorulóknak, de náluk még egyéb közhasznú szervezeteket is lehet támogatni a hajadományok értékével. Tiszták, követhetőek, számon kérhetőek. Akit érdekel az ilyen hajadományozós segítségnyújtás:

curly.hu
facebook.com/curly.hu

Persze rajtuk kívül még ott van kifejezetten a Gyermekrák Alapítvány "Neked egy tincs, neki nagy kincs" kezdeményezése, de az alapítvány 2015 szeptembere óta nem fogad hajat, és amúgy is sok a botrány arrafelé mindenféle visszaélésekkel. 

Másképpen is lehet segíteni ezeket az embereket.

Egy iskolában arra kérni egy lányt, hogy vegye le a sapkáját elfogadott dolog, hisz a házirend tiltja a sapka viselését tanórákon. És mi van akkor, ha alatta részlegesen kopasz? Még nem hullott ki minden haja, így parókát még nem tud hordani, még reménykedik, hogy visszanő a haja, ezért nem borotválja le egészen, de mégis levetetik vele a sapkát...

Egy anno sikeres ügynöknőt elküldenek a munkahelyéről, mert már nem tudja teljesíteni azokat az üzletkötéseket, amiket eddig, mivel nem szívesen találkoznak vele az ügyfelek a kopaszsága miatt...

Egy fiút csúfolnak, mert nincs szemöldöke, és biztos szedi valami fétis miatt. Ugyanakkor csak kihullott neki a szülei válása miatt... 

Igenis fontos, hogy odafigyeljünk azokra, akiknél valami nem stimmel, nem a norma szerint alakul a testük! Ez mindenki érdeke, nem csak azoké, akik betegek. Az egészség múlandó, de az emberi értékek örökek. Soha nem az fog nekünk segíteni, akin egyszer már segítettünk, hanem egy olyan ember, mint mi, mikor segítettünk valakin.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr678898266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása