Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. június 11. 23:16 - Fodor Bettina, Blogger

Ami nincs a fodrász munkakörében...

Mióta csak megtudták a rokonaim és a barátaim, hogy fodrásznak tanultam, majd fodrász lettem, azóta a legkülönfélébb kérésekkel találkoztam a szakmám során. Ezeket szedtem most egy csokorba nektek. Kicsit interaktívvá szeretnélek tenni titeket, ha már sikerült a szalon tulajdonosokat az előző bejegyzésemben megmozgatnom, akkor most rajtatok a sor, akár fodrászok vagytok, akár nem. Ti mivel egészítenétek ki a listámat?

fodrasz1.jpg

 

A fodrász nem..

... nem kozmetikus!

A "kiszednéd a szemöldököm?" és a "befestenéd a szemöldököm?" elég gyakori kérdés a mindennapjaimban. Nem tudom, hogy más fodrász női családtagjai is azt hiszik, hogy a fodrász egyben kozmetikus is, de nekem meg kellett tanulnom a szemöldök karbantartást is. Persze a pattanások és miteszerek kezelése már más tészta, és anno külön figyelmeztettek minket, hogy nem szabad nekünk lekezelni ezeket, de mégis előfordult, hogy rákényszerültem. Nő létemre még élveztem is mások szadizását! :D 

... nem bőrgyógyász!

Ugyan fel kell tudni ismernünk a kórosabb bőrbetegségeket, és ha olyan az eset, akkor orvoslátogatást kell javasolnunk, mégis a legkülönfélébb és olykor a leghétköznapibb eseteket kérdezik meg tőlünk, hogy milyen gondjuk lehet. Olykor egy melegkiütésre mondják azt a vendégeim, hogy ez biztos fertőző betegség és nem biztosan benne, hogy festhetek-e nekik hajat, olykor meg pikkelysömörről állítják, hogy veszélytelen. És nem csakhogy szemrevételezés és biopszia nélkül kell megmondanunk, hogy elfertőződött rákos anyajegyekről van-e szó, de egyből még orvosságot is kell ajánlani rá. Ez egyből elvezet a következő ponthoz a listán.

... nem orvos!

Tanulni kell a fodrászoknak anatómiát, és egyéb biológiai ismereteket és még a képzés is anno három év volt, ami alatt a dokik már megszerezhetik első diplomájukat, de azért mi, fodrászok sem értünk minden betegséghez. (A fodrász képzési idő, ha jól tudom már csak két év lett, de nem néztem utána, várom a pontosítást!) Kedvenceim a fertőzőnek titulált kórságok ismerete, valamint különböző cseppfertőző betegségekről tartandó előadás téma, amiről eddig előadást kellett tartanom. 

... nem pszichiáter, sem pszichológus!

Szeretem hallani, hogy mik történnek a vendégeimmel, mert barátaimnak is tekintem őket. Nehezen jövök zavarba, főleg mert sokféle sztorit hallottam már. Sokan kérnek tőlem tanácsot az élet különböző területeiről, ami egyrészt jó, mert ezek szerint megbíznak bennem, ami valljuk be, mindenkinek jó érzés. Másrészt meredek bizonyos helyzetekben, mert senkit sem akarok befolyásolni. Emiatt a kitérő válaszok széles skáláját sikerült kifejlesztenem, melyre nem vagyok büszke, de sokszor hasznát veszem. Főleg a lelki eredetű kérdésekben.

... nem teve!

Tudom, hogy bizonyos szempontból kényelmesebb szalonban dolgozni, a vendégek sorban jönnek egymás után, nekem nem kell kimozdulnom. Emiatt nincs ebédszünet, mert mindig van egy beeső vendég, és még a mosdóba sem lehet kimenni. Ha a fodrász egy teve képességeivel vetekszik, akkor nincs gond. Reggel eszik-iszik, és intézi a folyó ügyeit, majd este újra megismételheti, addig nem! Persze én váltottam, hogy házhoz megyek, így megnövekedett az utazási időm, és kevesebb vendéget tudok kiszolgálni naponta. Mégis szeretem, mert úgy megyek a vendégeimhez, mintha családtag lennék, olyankor összegyűlik a családjuk, átjönnek a szomszédaik is és egy közösséget alkotunk, ahol odafigyelnek rám, mint fodrászra. Nekem nagyon bejön a munkámért kapott kitüntető figyelem, kár, hogy a szalonban nem kapnak a fodrászok ennyi figyelmet. Én már létrehoztam egy olyan vállalkozást, ahol fodrászokat küldök házhoz, a vendéget megtarthatják, és csak havidíjat számolok fel. Érdeklődni erről bővebben az iinfo@curly.hu-n levélben vagy telefonon a 06-30/501-1428-as számon lehet.

... nem (hajvágó)gép!

Nekünk is szükségünk van kis pihenőre, és bizony nem tudjuk ránézésre megállapítani, hogy hány milimétert nőtt a három és fél hónap alatt az a festés. Nem vagyunk gépek, és nincs vonalzó a szemünkbe, kezünkbe építve. Van rutinunk, és tapasztalatunk, de nincsenek beépített szenzoraink. Kedvencem az a kérés, hogy csak egy centit vágjak a hajából a vendégnek. Igazából van erre egy trükköm, éppen csak a haj végébe csippentek bele az olló végével, így én sem vágok sokat, de mégis rendezettebb lesz a vendégem hajvége.

... nem potom összegekből vásárol!

Ez nem egy filléres szakma. Sokan azt hiszik, hogy a fodrászathoz nem kell más, mint egy akármilyen olló, és egy fésű, mert nem a csúcsketagóriás eszköz teszi a mestert, hanem a tudás. Ez részben igaz. Mégis egy nem csorbuló olló alsó kategóriája 15 ezer forintnál kezdődik, egy jobb hajszárító 20 ezernél, és akkor még nem esett szó a nevezett fésűről, dauercsavarókról, beterítő kendőről és a vegyszerekről, mint a hajfesték. A fodászat egy szakma és nem egy jótékonysági intézmény, hiába "csak munka" a hajvágás, nem szabad úgy gondolni rá, hogy "ezért miért kérnek pénzt, miért akarnak a vendégekből megélni a fodrászok?". Talán ebben a szemléletben a gombamód növő olcsó hajvágó szalonok is segédkeznek, bár nekem tetszenek vállalkozási szempontból. Jótékonykodni lehet hajvágással, A Curly Hajadományozás pont ezért jött létre, hogy ingyen levágjuk azoknak a haját, akik felajánlják 30 cm feletti tincseiket, hogy ott parókát csinálhassanak a rákos embereknek, vagy éppen a haj értékével Egyesületeket, Menhelyeket támogathassanak az adományozók. Akit érdekel ez a Program, és felajánlaná a haját, vagy fodrászként csatlakozna a programhoz, erre a linkre kattintva bővebb tájékoztatást kap.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr197535234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

notnand 2015.06.12. 12:42:14

Érdekes, hogy kiemeled külön a beszélgetést a vendéggel, mint negatívum. Én speciel ezért nem szeretek fodrászhoz járni, mert kellemetlennek tartom, hogy a fodrászok nagy része feltétlen szóval akar tartani, mert nem bírja elviselni a kínos(?) csöndet.
Persze nem baj, ha van egy kis kommunikáció, de szerintem a profik nem barátokként kezelik a vendéget, a vendég pedig nem a barátságért jár fodrászhoz ideális esetben.

"Jótékonykodni lehet hajvágással, én is részt veszek a Gyermekrák Alapítvány Programjában, hogy ingyen levágom azoknak a haját, akik felajánlják 30 cm feletti tincseiket."

Khm.. ez így mind nagyon szép és jó, csak nem nevezném jótékonykodásnak. Lényegében a hosszabb hajú rákbeteg gyerekek jótékonykodnak így veled.

notnand 2015.06.12. 12:57:30

@notnand: Bocsánat, azt hiszem félreértettem a jótékonykodást. :D Tekintsd tárgytalannak
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása