Mindent a hajról, mindent a hajért.

2015. február 24. 13:34 - Fodor Bettina, Blogger

Férfi hajak, frizurák

Sok szó esett már eddig a női hajakról, de a férfi hajakról még csak elvétve. Pedig a férfiak is szoktak fodrászhoz menni, és sok esetben sokkal igényesebbek a hajukra, mint a nők. Nem mindegy nekik az sem, hogy 1 mm vagy 1,5 mm oldalt a hajuk, és számon kérik még a fodrászok gyorsaságát is a hajvágásnál. Az ő hajukat, ha lehet, akkor ne hajlakkozzák, de tartson ki napokig is hajmosás nélkül. Nehéz ezeknek a kemény követelményeknek megfelelni. Legtöbb esetben az szokott a baj lenni, hogy körülírják az elképzeléseiket, de mivel a fodrász és a halandó ember nem beszél egy nyelvet, ezért a rövid is kétféle képként csapódik le a két fél fejében. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, természetesen képekkel, leírásokkal.

 

Kefe frizura

Búbból indulunk, ahhoz vágjuk hozzá a fejtetőt előre felé haladva, mindig két ujjnyit hátra felé húzva a hajat. Oldalt és hátul a rövidebb részt géppel vágjuk egy cm körülire, elvárástól függően, és majdnem választékig felnyírjuk. Fül fölött 2-3 ujjnyira nem stuccolunk, hanem fél centinél nagyobb átmenettel nyírjuk ki a hajat, körbe. Ha fejtető alatt 1 cm-rel dolgoztunk, akkor minimum 3-5 mm-rel kell lenyírnunk a fül fölött és hátul tarkóig a hajat. A két rövid részt nem vágjuk össze, nem ritkítjuk. A fejtetőt áthegyezzük, taper ollóval a végeit megcsipkedjük, az alatta levő rövidebb résszel az átmenetet ritkító ollóval összevagdossuk. Nyakat kiborotválhatjuk, vagy kigépelhetjük fej nélkül.

 

 

Félhosszú haj

Fejtetőn és fül fölött uniformra vágjuk, hátul nyak felé rövidül. Frufrut búbhoz húzzuk. Lényege, hogy nagyon alaposan ki legyen ritkítva a haj, és jól el legyenek hegyezve a hajvégek. Szárítása búbból előre fele történik. Waxxal vagy ragasztóval fixálhatjuk, borzolhatjuk.

 

 

Beckham séró

Senkit ne tévesszen meg a taraj. Sima férfi klasszikus, sőt, hindenburg. Egyedül a tarajt kell ferdén vágni, középre húzva, de fül felé lejtett ollóval. 

 

Modern zenész frizura

Manapság számos híres zenész hordja így a haját. Előnye, hogy az egyenes és hullámos hajú férfiaknak könnyű kezelnie és hosszú ideig tartja magát. Hátránya, hogy a göndör hajúaknak nem áll jól.

Az alap megint csak a hindenburg, azt leszámítva, hogy fejtetőn hosszabbra kell hagyni, míg oldalt átmenet nélkül, vagy enyhe átmenettel egészen rövidre kell nyírni. Hátul rálógathatjuk a felnyírt hajra a búbot, de akár magas búbátmenettel magasíthatjuk is a tarkót. Stuccolást csak a kalapvonalban célszerű elvégezni. Hajvégeket a fejtetőn viszont alaposan át kell puhítani. Nyakat érdemes borotválni, kigépelni.

 

Futottak még kategória

Ritka kérések, de azért előfordulnak. Szemezgessetek belőle!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fodraszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr227208365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd · http://kocs.ma 2015.02.25. 11:32:25

Egy igazi ferfi fodrasznal annyit mond, hogy "vagjad le", esetleg hozzateszi hogy "de meg ma", ha siet. Ennyi. Aki ennel tobbet mesel egy fodrasznak, az buzi. Borravaloval 300Ft.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.25. 11:53:26

@frikazojd: szerintem aki férfi létére fodrászhoz jár, az buzi. Saját kezűleg, nullás géppel tarkopaszra, oszt jónapot! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.25. 12:17:23

@pythonozok: hehe :-)))))))
Angliában a legnagyobb élvezet a szakmai tudást gyakorolni. Egy élmény! Főleg mikor nyelvet nem beszélő kínai vagy pakisztáni jön, természetesen full extrás frizut akar de elmondani nem tudja. Max. egy szó: "medium " please...Na erre szoktam sztrókot kapni. A medium az közepest, átlag M méretet jelöl elméletileg...., na de mibez képest medium ba@eg...1méter , 10 cm, vagy mi a rák??
Magyarul még csak-csak van lehetőségünk körbe kérdezgetni, képeket mutogatni, addíg míg kikristályosodik mit is szeretne a kedves vendég ???

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.25. 12:39:58

@NagyságosSodalisO [eng]: sajnos ehhez nem tudok hozzászólni. Mikor látványosan ritkulni kezdett a fejszőrzetem, eszembe jutott, hogy voltam sorkatona, a sünifrizura nem volt olyan szörnyű, centisre vágattam a fodrásszal. Miután a környezetemben senkinek sem okoztam maradandó lelki sérülést a látvánnyal, vettem egy gépet és azóta magam vágom. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.25. 12:47:58

@pythonozok: Ezzel nincs is semmi gáz, nem túl bonyolult a történet, a feltehető talpak segítenek tartani a hosszt az egész fejen.

De azért nem mindegy milyen gépet használsz. Mi , fodrászok nyilván csak professzionálissal dolgozhatunk. De pl. volt egy eset, amikor nyáron , korán reggel mentem dolgozni, jó meleg volt, és egy fiatal pasi várt az üzlet előtt , ült a padon egy brutálisan vastag fekete kötött sapkában, majd amikor bejött és levette, majdnem besírtam....a fél feje kopasz volt, viszont a jobb oldala dzsumbuj haj, kb. mint Jimmi Handrix....vett egy gépet a piacon 1500 Ft-t,és hajvágás közben bedöglött...:-)))))
Mindent a hajról, mindent a hajért.
süti beállítások módosítása